BIH

Skaka i Bandić: Jačanje veza Sarajeva i Zagreba važno za odnose dviju država

Fena

7.3.2018

Delegacija Grada Sarajeva boravila je danas u službenoj posjeti Zagrebu, gdje je dogovoreno jačanje veza dva glavna grada, koje je strateški važno za dobre odnose dvije susjedne i suverene države, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.   

Tokom posjete gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, s kojim je razgovarao o konkretiziranju saradnje i uspostavljanju bližih veza glavnih gradova, a još od 2001. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji Sarajeva i Zagreba, postoji okvir za povezivanje dva grada.

Sagovornici su razmotrili mogućnosti saradnje u oblasti ekonomije, razvoja turizma i kulturne razmjene, te konstatirali da ima prostora za zajedničko organiziranje velikih manifestacija, poput dočeka Nove godine u Sarajevu ili adventa u Zagrebu.

Također, bilo je govora i o uvrštavanju dva grada u zajedničku turističku rutu, a posebna pažnja je posvećana razmjeni iskustava u korištenju pretpristupnih fondova Evropske unije.

- Sarajevo i Zagreb već godinama imaju duboke prijateljske i partnerske veze i mi ih želimo unaprijediti i nastaviti. U okviru međunarodne saradnje region nam je u fokusu – kazao je Skaka te istaknuo značaj saradnje u oblasti pretpristupnih fondova, te predložio, a to je i prihvaćeno, da Zagreb sa Sarajevom podijeli iskustva.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo stratešku važnost kvalitetnih odnosa Sarajeva i Zagreba za ukupne odnose dvije države, te naglasio da postoji volja da se ta saradnja unaprijedi.

Gradonačelnik Skaka je, između ostalog, zahvalio Gradu Zagrebu koji je svake godine domaćin sarajevskim osnovcima na ljetovanju u Novom Vinodolskom, te je predložio Bandiću da, ubuduće, Grad Sarajevo bude domaćin osnovcima iz Zagreba na zimovanju na olimpijskim planinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.