BIH

Pejić i Kormak na primopredaji Sistema za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save

Saopćenje za javnost

7.3.2018

U okviru podrške Vlade SAD Strankama Okvirnog sporazuma i saradnje s Inženjerskim korpusom Vojske SAD - USACE, u prostorijama Agencije za vodno područje rijeke Save u Sarajevu, izvršena je svečana primopredaja Sistema za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save.

Svečanoj primopredaji je prisustvovala ambasadorica SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack) i predsjedavajući Međunarodne komisije za sliv rijeke Save i sekretar Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Igor Pejić.

Sistem za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save sastoji se od više modela, od kojih je glavni i najsloženiji zajednički hidrološki model za čitav sliv i podslivove rijeke Save, te hidraulični model rijeke Save i glavnih pritoka, u cijelosti finansirano od Vlade SAD, uključujući snimanje LIDAR-om te nabavu kompletne opreme.

U Bosni i Hercegovini, oprema je isporučena za osam nadležnih institucija: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Federalni hidrometeorološki zavod, Republički hidrometeorološki zavod RS, Agencija za vodno područje rijeke Save, JU Vode Srpske, te Vlada Distrikta Brčko - Odjel za javnu sigurnost.

U okviru podrške Vlade SAD, vrlo je bitan i transfer znanja od Inženjerskog korpusa Vojske SAD, krunisan završnom radionicom koja će biti održana od 15. do 17. maja 2018. godine u Zagrebu, uključujući i završnu svečanost, u nazočnosti svih ambasadora SAD u zemljama sliva rijeke Save.

Na marginama svečane primopredaje Sistema, sekretar Ministarstva i predsjedavajući Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Pejić posebno je zahvalio ambasadorici Kormak na angažmanu i podršci Vlade SAD, ujedno upoznajući ambasadoricu o značaju ovog sistema nakon poplava 2014. godine, te svim aktivnostima Savske komisije i Ministarstva kad je sliv rijeke Save u pitanju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.