BIH

Radončić: Pitanje ugovora s Islamskom zajednicom trebali su riješiti Izetbegović i Komšić

Radončić u Mostaru: Dok se druge stranke cijepaju, nama masovno prilaze novi članovi

M. SMAJKIĆ

7.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U Mostaru je sinoć održana svečana promocija novih članova koji su pristupili Gradskom odboru Saveza za bolju budućnost. Uručenju članskih iskaznica više od 200 novih članova prisustvovao je i lider SBB-a Fahrudin Radončić. 

Ne treba se bojati ni vlasti ni režima 

Radončić je u svom govoru kazao da, dok se druge stranke cijepaju, SBB-u masovno prilaze novi članovi. 

- Mi ne treba da se bojimo ni vlasti ni režima, mi treba da stvari nazivamo pravim imenom i da smo državotvorna stranka koja se ne boji ni sebe ni drugih. Vidjeli ste, podigla se nevjerovatna galama kako se Dodik naoružao sa 2.500 pušaka, a na mene galame već 20 dana jer sam postavio pitanje zašto je naš Bošnjak, direktor Obavještajne službe, potpisao da neko može kupiti 2.500 pušaka. U ovom slučaju potpisao je najveći Bakirov prijatelj, kućni saradnik, lični obavještajac, lični policajac, a onda je Bakir izašao i rekao: „Srbi se naoružavaju.“ 

Kome to treba da plaši svoj narod, a prije toga da potpiše nešto što je nedopustivo i da od toga u predizbornoj kampanji pravimo haos - iznio je Radončić.

Druga priča, nastavio je predsjednik SBB-a, koja se Bošnjacima nudi ovdje jeste to kako Čović nije dozvolio da se napravi ugovor s Islamskom zajednicom. 

- Bakire, ti si sedam i po godina u Predsjedništvu. Otkud se odjednom pojavi Čović s tim problemom? Zar Bošnjaci nisu imali prije četiri godine i malo duže, najboljeg bošnjačkog prijatelja, gospodina Komšića, koji je tamo sjedio s Bakirom? Što tada nisu potpisali ugovor s Islamskom zajednicom, nego su dozvolili da od njih neko napravi budalu.

Trebalo je organizirati sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi prva tačka bila potpisivanje ugovora s Islamskom zajednicom BiH, druga s Pravoslavnom crkvom, a treća s Vatikanom. I da se glasa odjednom, a ne da se riješe problemi svima, ali ne i našoj Islamskoj zajednici. Tako bi to uradili mudri političari, a Komšić i Izetbegović tu se nisu tako ponašali - rekao je Radončić.

Bošnjačka politika nije politika sukoba 

Također, govorio je o percepciji koja se stvara, odnosno o tome da se pravi strah od Dodika i Čovića.

- Šta se mi imamo bojati Dodika i Čovića, pa boji se onaj koji je u Predsjedništvu i ko nije uspio da bude ravnopravan. A, znate, kako ja neću biti ravnopravan s vama? Neko je izgubio tu bitku sa srpskim i hrvatskim političkim faktorima. Bošnjaci moraju da se vrate kao integrativan faktor, da pokažu da bošnjačka politika nije politika sukoba - rekao je Radončić.

Neophodan nacionalni dogovor 

- Vi nikad ranije niste imali situaciju da su Dodik i Čović tako transparentno i zajednički s jedne strane stola, a Bošnjaci s druge strane stola. I nije mudrost da se mi bijemo s njima, jer njima tuča treba. Situaciju da Srbi i Hrvati zajednički budu naspram nas Bošnjaka rahmetli Alija Izetbegović nikada nije dozvoljavao, jer je državnički bio proaktivan i pametan. 

Tuča s njima je dokaz da BiH nije moguća, a dogovor s njima je dokaz da je BiH moguća. Bez imalo popuštanja u ključnim stvarima mi moramo napraviti nacionalni dogovor s druga dva naroda i ostalima. Ne napravimo li to, uradili smo posao za one koji hoće da razbiju BiH - rekao je Radončić.

SDA obavještajci neće pomagati kada je moja sigurnost u pitanju

U državi u kojoj vladaju obavještajci SDA ne očekujem da će ikada išta poduzeti da se atentat na mene istraži, da se realno utvrdi šta se zaista događalo. Mogu samo očekivati da pomognu atentatorima da me ne bude - rekao je za Bljesak.info lider stranke Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

Radončić je na tribini u Mostaru rekao kako se ne boji za svoju sigurnost. Dotaknuo se izmjena Izbornog zakona i utvrdio kako se ''hrvatsko pitanje ozbiljno traumatizira''.

- SBB je bio na principu da se to pitanje što prije i što komotnije riješi bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta, bez cijepanja i novih teritorijalnih podjela unutar BiH. Mi možemo naći to rješenje - rekao je Radončić.

Komentirao je stav SDA, da neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona.

- Nelogično je igrati se populizma i ne tražiti rješenje. Očekujem od svih da tražimo rješenje sa što manje zapaljivih izjava - rekao je Radončić za Bljesak.info.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.