BIH

Analize: BiH bolja samo od Konga!

E. HALIMIĆ

8.3.2018

Aktuelna vlast kriva je što se naša zemlja nalazi na drugoj poziciji po nezaposlenosti u svijetu. Pokazuju to podaci ekonomskog portala Trading Economics, koji prikuplja ekonomske statističke podatke iz 196 zemalja.  

Zaključno s prošlom godinom, u BiH je izmjerena stopa nezaposlenosti 38,68 posto, a jedino Kongo ima višu stopu, 46,10 posto.

Lažne tvrdnje

Na grafikonu je vidljivo i da je, uprkos suprotnim tvrdnjama aktuelne vlasti, nezaposlenost u BiH porasla pred kraj 2017. Sve u svemu, zvanični podaci Zavoda za statistiku kažu da je trenutno u našoj zemlji nezaposleno oko milion i 300 hiljada ljudi.

Jedan od te armije nezaposlenih je i Sarajlija Šerif Kapetanović, magistar engleskog jezika i književnosti. Bez posla je od 2010. godine.

Kapetanović: Bacaju novac bez kriterija

- Biroi su apsolutno prevaziđeni. Situacija na tržištu rada sve je gora, a novim vladinim programima zapošljavanja ne rješava se apsolutno ništa, čak se pogoršava situacija - smatra Kapetanović.

Dodao je da je posljednji poziv Federalnog zavoda za sufinansiranje zapošljavanja na internetu trajao samo minutu!

- Dakle, bez kriterija se baca novac po principu ko se prvi javi. To mu dođe kao neka igra. Za ovakvu situaciju moguće je okriviti stranke na vlasti, tačnije političku opciju koja je najviše obećavala i koja je najduže na vlasti. To je SDA, koja nije ništa uradila da se poboljša situacija nezaposlenih, ali ni onih koji imaju posao - naglasio je Kapetanović.

Zvanični podaci  

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kazao je za naš list da se ovdje radi o zvaničnim statističkim podacima.

Hadžić: U posljednjem periodu vlast nije uradila ništa

- M ne možemo špekulirati koji je udio sive ekonomije u BiH i moramo prihvatiti zvanične podatke. Treba se zapitati zašto smo na drugom mjestu u svijetu i koji su to suštinski problemi. Zašto vlast u posljednje vrijeme nije uradila ništa da se smanji nezaposlenost - istakao je Hadžić.

Dodao je da su BiH nužne istinske reforme koje će poboljšati privredni ambijent.

- Za ovako tmurnu situaciju kriva je aktuelna vlast, koja je obećavala konkretne pomake. Ali, kako se bliži kraj mandata, vidimo da od rezultata i reformi nema ništa. Dakle, vlast je glavni krivac. Morala je omogućiti kompanijama da zaposle dodatnu radnu snagu, ali to nije učinila - naglasio je Hadžić.

Slovenija najbolja u regionu

Nakon naše države, najveću nezaposlenost u regionu ima Kosovo sa stopom od 27,50 posto. Slijede ga Makedonija sa 22,10, Crna Gora (20,94), Albanija (13,60), Srbija (12,90) i Hrvatska sa 12,70 posto. Najnižu stopu u regionu ima Slovenija, svega devet posto.

EGIDA

Prema grafikonu Trading Economicsa, stopa nezaposlenosti u BiH rasla je od 2008. do 2013., i to sa 38 na 46 posto, da bi nakon 2013. zabilježen pad sa 46 posto na sadašnjih 38

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.