BIH

Puljić: Islam u BiH nije radikalan, reisu-l-ulema Kavazović čuva njegov ugled

Avaz.ba

9.3.2018

Delegacija Austrijske biskupske konferencije održala je svoje redovno proljetno zasjedanje u Sarajevu, a zajedno s predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinalom Vinkom Puljićem posjetila je i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, prenosi KTA.

Kardinal Puljić kazao je da žele i kroz posjete vjerskim poglavarima pomoći austrijskim biskupima da upoznaju našu Bosnu i Hercegovinu.

- Islam u Bosni i Hercegovini, koji je institucionalan, nije isti kao onaj radikalni koji se pojavljuje. I zato sam zahvalan reisu-l-ulemi koji je javno rekao da se distancira od tih radikala. Time čuva, na neki način, ugled i vjerodostojnost islama u Bosni i Hercegovini. Zato i ovaj naš pohod jeste jedna pozitivna poruka: nama valja zajedno živjeti, dijalog nema alternativu - kazao je kardinal Puljić.

Reisu-l-ulema Kavazović u izjavi novinarima istaknuo je zajedničko učešće u jednom teološkom programu Fakulteta islamskih nauka, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči. Dodao je da je svima u BiH važna podrška iz Austrije koja je i najveći investitor u BiH.

- Naši prijatelji iz Katoličke crkve također imaju, zajedno s nama, ja bih tako kazao, odgovornost za ovaj prostor ovdje. Naše je poslanje da ljudima dajemo nadu i da, na neki način, ljude upućujemo na dobro. Naravno, to ćemo činiti zajedno, i mi u Islamskoj zajednici i, naravno, naša braća u Katoličkoj crkvi - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Predsjednik Austrijske BK kardinal i bečki nadbiskup Kristof Šonborn (Christoph Schonborn) zahvalio je reisu-l-ulemi Kavazoviću na prijemu i razmjeni informacija. Napominjući da su u Austriji primili veliki broj izbjeglica iz BiH koje pripadaju svim vjerskim zajednicama, istaknuo je da su ti ljudi izuzetno dobro integrirani.

- To nam daje nadu da je integracija moguća, da je suživot moguć, da je međukulturni i interkulturni život moguć - kazao je kardinal Šonborn, te spomenuo primjer jedne škole u Beču u kojoj poučavaju katolički, protestantski, pravoslavni, židovski i islamski vjeroučitelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.