BIH

Hoće li doktor Eso Sadiković napokon dobiti svoju ulicu?

Dio Skopske ulice koja bi bila nazvana po dr. Esi ( D. Stojnić)

Piše: M. Zg.

9.3.2018

Udruženje građana “Behar” iz Prijedora uputilo je zahtjev da se dio jedne od ulica u Prijedoru, male Skopske, preimenuje i postane ulica koja će nositi ime velikog doktora, ljudine i humaniste Ese Sadikovića, logoraša zloglasne Omarske, koji je početkom avgusta 1992. godine ubijen nad jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta. Nijaz Brkić, predsjednik Udruženja, koje svake godine organizira Večeri sjećanja na prijedorskog doktora, kaže da idu tragom javnog poziva kojim će se u konačnici baviti Komisija za imenovanje neimenovanih ulica i trgova grada Prijedora.

- Na području grada postoji četrdesetak ulica s dvostrukim nazivima. U tom kontekstu doživljavamo i Skopsku ulicu, koja je fizički odvojena na dva dijela. Nas zanima dio, pedesetak metara te ulice, koja u naselju Raškovac prolazi pored mezarja i kuće doktora Ese Sadikovića. Imamo i alternativno rješenje, jer se u tom dijelu grada nalazi još jedna neimenovana ulica, ali smatramo da bi sretnije bilo ono sa Skopskom ulicom - kaže Brkić.



Sadiković: Bio veliki humanista

Podsjeća na činjenicu da je riječ o osam godina staroj inicijativi, koju je svojevremeno na Večerima sjećanja na doktora Sadikovića propratilo i potpisivanje peticije.

- Inicijativa je dobila ogromnu podršku, hijade potpisa. Nadam se da će Komisija ovog puta imati razumijevanja, jer se ime doktora Sadikovića i danas sa ponosom izgovara u ovom gradu. On je bio veliki promotor mira, zajedništva i humanosti - kaže Brkić te dodaje da su peticiju potpisali Prijedorčani svih nacionalnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.