BIH

Incko: Bh. zvaničnici trebaju biti svjesni potrebe da se što hitnije djeluje

Arhiv

Fena

9.3.2018

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) kazao je danas da, nakon dostavljanja odgovora na Upitnik Evropske komisije, BiH i njeni vodeći zvaničnici moraju zadržati postignutu dinamiku.

To je izjavio na sastanku u Kopenhagenu s državnim sekretarom za vanjsku politiku Ministarstva vanjskih poslova Danske Jonasom Beringom Lisbergom (Lisberg), kojeg je informirao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Incko je naglasio da bosanskohercegovački zvaničnici trebaju biti svjesni potrebe da se što hitnije djeluje kako bi se nastavio proces pridruživanja.

- BiH se također mora fokusirati na trenutni izazov, odnosno postizanje dogovora o izbornoj reformi, kako bi se omogućilo planirano odvijanje općih izbora ove godine i neometana implementacija izbornih rezultata - dodao je, istakavši da evropski način djelovanja znači učestvovanje u dijalogu kako bi se pronašao kompromis za rješavanje preostalih problema.

Visoki predstavnik izrazio je zahvalnost Danskoj na opredjeljenju da pomogne poslijeratni razvoj i obnovu BiH i da podrži sveukupne napore međunarodne zajednice u BiH usmjerene na osiguranje potpune implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.