BIH

SSSBiH optužuje Vladu FBiH da se miješa u izbor rukovodstva Sindikata

Fena

9.3.2018

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH saopćio je danas da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kako se navodi, ne prestaje vršiti pritisak na Savez samostalnih sindikata BiH i "nastavlja se miješati u izbor rukovodstva Sindikata".

U saopćenju za javnost tvrde da Vlada to radi blokadom rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. Dokaz za to je, kažu, i dopis koji su uputili predsjedavajućem ESV-a FBiH, u kojem traže odlaganje sjednice Kolegija ESV-a zbog činjenice “da je u toku izbor rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH te da su kongresne aktivnosti u tom smislu još uvijek u toku.”

- Nažalost, taj zahtjev je očigledno uvažen, jer smo jutros (9.3.2018.) obaviješteni da se sjednica Kolegija ESV-a, zakazana za 13.3.2018. godine, otkazuje. Tako ulazimo u peti mjesec kako se ne održavaju sjednice ESV-a FBiH, iako je Poslovnikom predviđeno da se redovno održavaju - navodi se u saopćenju za javnost SSSBiH.

Također ističu da su delegacije socijalnih partnera unutar ovog tijela samostalne, nezavisne i njihov sastav bira isključivo socijalni partner kojeg predstavljaju. Svako miješanje u sastav delegacije predstavlja ozbiljno kršenje Konvencija MOR-a i narušavanje osnovnih postulata socijalnog dijaloga.

- SSSBiH ima svoju delegaciju, izabranu od članova Glavnog odbora i njen sastav može promijeniti samo taj organ - SSSBiH. Dakle, Kongres SSSBiH s tim nema nikakve veze - navodi se u saopćenju i dodaje kako će SSSBiH o pritiscima prema Savezu obavijestiti MOR, Međunarodnu konfederaciju sindikata, Evropsku konfederaciju sindikata, ambasade u BiH, Ured Visokog predstavnika, Delegaciju EU u BiH i sve ostale institucije koje se bave zaštitom sloboda i ljudskih prava.

SSSBiH na kraju saopćenja poziva Vladu FBiH i premijera da, "umjesto da se bave sindikalnim izborima, prestanu tražiti izgovore za neodržavanje sjednice ESV-a FBiH i neusvajanje zahtjeva Saveza samostalnih sindikata BiH o povećanju minimalne plaće".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.