BIH

ESV FBiH: Zbog Vlade FBiH zamro socijalni dijalog

Foto arhiv: Posljednja sjednica bila 10. oktobra

M. Rener-Smajović

9.3.2018

Nikada se u zadnjih 15 godina, otkako postoji Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) FBiH, nije desilo da pet mjeseci nema sjednicu, a to se upravo sada dešava, zahvaljujući Federalnoj vladi zbog koje je zamro socijalni dijalog, ističu neki od članova ovog tijela.  

Posljednju sjednicu ESV je održao 10. oktobra, a upitno je kada će biti nova, čime se ulazi u šesti mjesec nezasjedanja. 

Prekršen Sporazum

Naime, Kolegij ESV-a, na kojem je trebao biti dogovoren termin i dnevni red nove sjednice, bio je zakazan za 13. mart, ali je, opet na insistiranje Vlade, otkazan, do daljnjeg.  

Ovim je prekršen i Sporazum o osnivanju ESV-a FBiH, potpisan u avgustu 2002. godine, kao i Poslovnik o radu, koji predviđaju održavanje sjednica, najmanje jednom u 90 dana.

Edhem Biber, predsjednik ESV-a FBiH, je istaknuo da sjednica nije bilo jer Vlada nije imala vremena ili „nisu bili raspoloženi“.

- Zakazivao sam nekoliko puta, ali nije išlo. Imamo o čemu razgovarati. Tu su zakoni o zaštiti na radu, o stečaju, o štrajku, najniža cijena rada za ovu godinu – dodao je Biber.

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, naglašava da se dešavalo ranije da na sjednici ne bude premijer, ali nikada da nema sjednica toliko dugo.  

Sjeverna Koreja 

- Ovo je nepojmljivo. Prijavili smo tu situaciju Međunarodnoj organizaciji rada. Ovo je izigravanje ESV-a kao evropske tekovine. Ovo nije put ka EU, već ka Sjevernoj Koreji – stava je Šatorović. Dodaje da je isključivo Vlada FBiH ta koja izbjegava sjednice, a da Sindikat ima redovne kontakte s poslodavcima.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, očekivao je da sjednica bude u martu. Ističe da je redovno zasjedanje dobar put, ali i da sjednice moraju biti sadržajne.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.