BIH

Vidović: Navodi Izetbegovića su netačni i izrečeni su u svrhu obračuna s političkim rivalom

Avaz.ba

9.3.2018

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je dao intervju koji je izazvao burne reakcije. Njegove izjave date u tom intervjuu već su demantirali Ambasada SAD, OHR i NATO, a sada se oglasila i ugledna advokatica Vasvija Vidović, koja je saopćenjem negirala navode bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

Gostujući u emisiji N1 'Pressing', na pitanje voditelja gdje je pogriješio kad je u pitanju zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije, g. Bakir Izetbegović je odgovorio: 'Ja sam imao stav tog tijela koje je radilo na reviziji - dakle, naš agent, a onda u tom tijelu respektabilni advokati poput Vasvije Vidović, Crnalić, to su ljudi koji vode procese g. Radončiću, kazali su da se BiH ne treba obazirati na pismo koje je dobila od činovnika suda, registrara...'

Imajući u vidu da nije prvi put da g. Izetbegović i/ili njegovi saradnici iznose tvrdnju da sam bila član ekspertnog tima i da sam u tom svojstvu podržala procjenu da treba ignorirati mišljenje registrara Međunarodnog suda pravde u Haagu (u daljem tekstu: ICJ) radi istinitog informiranja javnosti o ovim historijskim događajima koji će zasigurno biti predmet razmatranja i budućih generacija, iznosim: Navod g. Izetbegovića je netačan.

Ja sam bila članica ekspertnog tima koji je, nakon što je gospodin Frensis Bojl (Francis Boyle) podnio tužbu protiv Srbije i Crne Gore 1993. godine, radio na lociranju i prikupljanju dokaza koji potkrepljuju navode tužbe, te članica ekspertnog tima koji je radio isti posao pripremajući odgovor na navode kontratužbe Srbije i Crne Gore.

Nakon imenovanja g. Sakiba Softića za agenta BiH pred ICJ 2002. godine nisam bila član bilo kojeg ekspertnog tima koji je radio na toj tužbi. Bez obzira na tu činjenicu, javno sam podržavala ulaganje aplikacije za reviziju. Imajući u vidu dokumente do kojih sam došla, čini se da je ekspertni tim, o kome govori g. Izetbegović i koji je podnio aplikaciju za reviziju u februaru 2017. godine, formiran u maju 2016. godine.

Krajem oktobra 2016. godine agent Softić mi je dostavio odluku od 14.10.2016. godine, kojom je i moje ime uvršteno na listu eksperata. Uz to mi je predočen plan i program rada ekspertnog tima. Dana 28.10.2016. godine sam g. Softiću dostavila podnesak kojim sam upozorila da aplikacija za reviziju nije nešto što se može improvizirati i sačiniti u nekoliko mjeseci i da u tako kratkom vremenu nije moguće uraditi kvalitetno taj zadatak.

Sama formulacija zadatka ekspertnog tima koja je obuhvatala djelovanje vlasti SRJ između 13. jula i 16. jula 1995. godine za mene nije bila prihvatljiva, a čitava postavka pravno pogrešna. U prilogu Vam dostavljam pismo iz kojeg potpuno jasno proizilazi koji su razlozi zbog kojih nisam prihvatila članstvo u timu.

Pozvana sam na sastanak dana 17.11.2016. godine i detaljno sam objasnila svoj stav. Kako god, predložila sam da podnesak uradi g. Džefri Najs (Geoffrey Nice), Miloševićev tužilac, sa svojim timom jer o događajima, dokumentima i pravnom aspektu slučaja ima najviše saznanja, zajedno sa Fon van den Bizenom (Phon van den Biesen) koji je dugi niz godina bio član tima.

Dala sam prijedlog načina pribavljanja dokaza relevantnih za tu fazu postupka. Niti jedan od mojih prijedloga ekspertni tim nije usvojio. S ekspertnim timom sam se ponovo srela krajem decembra 2016. godine na sastanku na koji sam došla s g. Džefrijem Najsom i dr. Nevenkom Tromp. Sir Džefri Najs je prezentirao svoje viđenje aplikacije. Što se tiče ovlaštenja za zastupanje agenta Softića skrenula sam pažnju na argumentaciju Srbije podnesene u vezi s tim u postupku po njenoj kontra tužbi i argumente koje smo mi tada iznosili.

G. Izetbegović i g. Softić su u vezi s ovim pitanjem imali mišljenje Dominike Švarc, koje dostavljam u prilogu, a ne moje ili g. Crnalića koji je bio član tima, ali je po mojim saznanjima, uvijek tvrdio da nisu ispunjeni uslovi za podnošenje aplikacije.

Ključna činjenica je, da je g. Izetbegović (kao i g. Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, koji se u vezi s tim obratio ICJ-u) znao da je agent Softić u maju 2016. godine tražio mišljenje registrara ICJ o važenju punomoći (čije mišljenje ja, kao iskusan pravnik, ne bih zanemarila) i da je dobio odgovor da nije ovlašten za zastupanje BiH.

Ni u jednom trenutku u mom prisustvu niko nije pomenuo tu činjenicu, a nisam sigurna da je to bilo poznato svim članovima ekspertnog tima. O ovoj okolnosti je g. Izetbegović morao izvijestiti na sastanku održanom povodom zahtjeva za reviziju u Vijećnici, kao i na sastanku koji je tome prethodio.

Stoga je tvrdnja g. Izetbegovića koju je, gostujući u Vašoj emisiji, iznio u kontekstu mog postupanja kao advokata odbrane g. Radončića, netačna. Očigledno je izrečena u svrhu obračuna s političkim rivalom, što je za mene kao nekoga ko se dugo bavi ovim osjetljivim i važnim pitanjem za narod BiH, neprihvatljivo - navedeno je u reakciji advokatice Vasvije Vidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.