BIH

SDS će podržati Bojića iako je napustio stranku

Bojić: Je li navodno ili uistinu napustio SDS

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ – G. DAKIĆ

10.3.2018

Predstavnički dom Parlamenta BiH mogao bi se na sjednici zakazanoj za 21. mart konačno očitovati o zaključku Doma naroda Parlamenta BiH o Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, što bi trebalo dovesti do deblokade rada ove veoma važne komisije, saznaje „Dnevni avaz“.

Drastične promjene

Obavještajno-sigurnosna agencija, na čijem je čelu Osman Mehmedagić, blizak prijatelj Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, već osam mjeseci je bez civilnog nadzora, što predstavlja kršenje Zakona o OSA-i, a nepostojanje parlamentarnog nadzora nad radom jedne obavještajne agencije praksa je neprimjerena i neviđena u demokratskim društvima.

Dom naroda još u decembru prošle godine uputio je drugom domu zaključak kojim se traži da se povede računa o zakonitom sastavu ove komisije te da članovi tog tijela budu imenovani iz stranaka proporcionalno njihovoj zastupljenosti u tom domu, što sada nije slučaj.  

U međuvremenu, dodatno se usložnjava situacija u pogledu sastava ove komisije, koji se drastično promijenio u odnosu na njen saziv nakon konstituiranja.

Pandurević: Insistiramo da predsjedavajući Komisije bude Srbin

Nakon što je u julu prošle godine iz Komisije isključen Nikola Špirić iz SNSD-a, zbog čega je ostavku na članstvo dao i njegov stranački kolega Sredoje Nović, delegat iz Doma naroda, Komisija je ostala sa 11 članova.  

Umjesto Špirića, SDA i SDS imenovali su Borislava Bojića, koji je tada bio u SDS-u, a nisu htjeli podržati imenovanje Mirsada Đonlagića iz SBB-a, iako je već tada bio narušen balans Komisije na štetu FBiH.

Izlaskom Bojića iz SDS-a, a koji je najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni poslanik, sada je sastav Komisije takav da je od šest članova iz Predstavničkog doma, njih čak pet iz opozicionih stranaka.

Striktni propisi

No, špekulira se da je Bojić navodno napustio SDS, između ostalog, kako bi on bio imenovan na čelo Komisije, jer ga je njegova donedavna pripadnost vladajućoj stranci eliminirala kao kandidata za tu poziciju, za koju Zakon o OSA-i striktno propisuje da pripada članu iz neke od opozicionih stranaka.

Mehmedagić: Na čelu Agencije koja je bez civilnog nadzora od jula prošle godine

Zanimljivo je da, uprkos tome što tvrdi da je napustio SDS, Bojić ima podršku svojih bivših stranačkih kolega za imenovanje na tu poziciju.

Potvrdila je to za „Avaz“ i Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Predstavničkom domu.

- Mi insistiramo da na čelu Komisije bude Srbin, jer je na čelu OSA-e i na čelu Izvršno-obavještajnog odbora Bošnjak, pa pozicija na čelu Komisije pripada Srbima. Nama ne smeta da to bude i Bojić – kazala je Pandurević.

Ni Softić ni Čolak ne sazivaju sjednicu  

Predsjednik Saveza za bolju budućnost i član Komisije za nadzor nad radom OSA-e Fahrudin Radončić nedavno je uputio zahtjev za sazivanje sjednice radi utvrđivanja odgovornosti direktora OSA-e Osmana Mehmedagića zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti davanjem pozitivnog mišljenja za uvoz 2.500 dugih cijevi za potrebe MUP-a RS.

Za sada ni Bariša Čolak iz HDZ-a ni Safet Softić iz SDA, inače zamjenici predsjedavajućeg ove komisije, koji trenutno i ne postoji, ne žele sazvati sjednicu ovog tijela, uprkos brojnim problemima koji prate rad OSA-e, koja je u potpunoj blokadi još od jula prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.