BIH

Poznati svjetski novinar Roj Gatman upozorava: U Siriji se dešavaju Srebrenice

Gatman: Izetbegović je znao poslati poruku ( Agencije)

Piše: S. NUMANOVIĆ

10.3.2018

Dugotrajni rat u Siriji došao je do svog trenutka Srebrenice, upozorava poznati svjetski novinar Roj Gatman (Roy Gutman).  

Čovjek koji je otkrio koncentracione logore u Bosanskoj krajini te izvještavao o etničkom čišćenju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, intenzivno se bavi ratom u Siriji i upozorava svjetsku javnost na stravične zločine koje čini režim Bašara el-Asada.

Stezanje obruča

- Taj čovjek pobio je najmanje pola miliona ljudi. Milione je raselio. Sada krvnički steže obruč oko grada Istočna Guta i pretvara ga u Srebrenicu – kaže Gatman u razgovoru za „Dnevni avaz“.

On je sada slobodni novinar koji svoje tekstove objavljuje u nizu američkih medija. Informacije iz Sirije dobiva preko razvijene mreže saradnika. Trenutno je fokusiran na Istočnu Gutu, gdje živi oko 400.000 ljudi.

- Oni su već sedmicama izloženi svakodnevnom sistematskom bombardiranju. Zanimljivo je da najgore operacije radi rusko vojno zrakoplovstvo. Oni su uništili najveću pekaru u tom gradu, sravnili sa zemljom desetine džamija, sve bolnice, vodovod... Stanje je katastrofalno. Sve je više mrtvih, lijekova nema, a glad se širi i uzima danak.

Asadove snage participiraju samo u malom obimu.

Pod zaštitom bombardera Istočnu Gotu napadaju paravojne formacije koje je organizirao Iran. One dolaze iz Libana, kroz Hezbolah, ali i iz Iraka i, čak, Afganistana. Asad više ne može okupiti Sirijce da napadaju Sirijce, pa se okrenuo paravojskama koje mu šalje zvanični Teheran.

Na sve to Zapad šuti – prenosi nam Gatman.

On ne krije frustriranost nereagiranjem Zapada. Ističe da su SAD preokupirane svojim unutrašnjim problemima, NATO je nemoćan, a EU ne može bez Amerikanaca učiniti ništa.

- Sirijci su prepušteni na nemilost diktatoru. Dodatni im je problem i to što se ne umiju organizirati, ne znaju kako doprijeti do SAD.

U BiH ste imali cijelu plejadu ljudi koji su to znali, predvođeni Alijom Izetbegovićem. Ovdje je bio Muhamed Šaćirbegović, imali ste Ejupa Ganića, pa Harisa Silajdžića... Sirijci to nemaju – kaže on.

Svakodnevni kontakti

Gatman navodi da je u svakodnevnom kontaktu s ljudima u Istočnoj Guti. Prisjeća se da je u vrijeme agresije na BiH imao nekoliko razgovora s tadašnjim gradonačelnikom Goražda.

- Ti su razgovori često bili na naslovnicama američkih novina. Sjećam se da mi je čovjek rekao: „Ako nam nećete pomoći, pobijte nas. Ovo se više ne može izdržati.“ Sličnu stvar rekao mi je gradonačelnik Istočne Gute, ali ta poruka nije odjeknula u američkim medijima – kaže ovaj vrsni svjetski reporter i dodaje:

- Nakon Srebrenice svijet se zakleo: Nikad više! Sada u Siriji imamo ne jednu, već više Srebrenica. Svijet nije briga. Svi okreću glavu. A to je vrlo opasno. Danas imamo Srebrenice u Siriji. Ako se nastavi ovo ignoriranje Zapada, hoće li se Srebrenice početi dešavati i nama?

Rusima treba reći da su zločinci 

- Istočna Guta je čist slučaj scenarija Srebrenice. No, na području Homsa imamo barem dva velika zločina. A u toku je, daleko od očiju javnosti, akcija u Idlibu, gdje se provodi sistematsko ubijanje.

Zapad mora reći ne samo sirijskom režimu nego i Rusima da čine ratne zločine. Zvanični Damask se neće ni počešati zbog toga, ali Kremlj jeste veoma osjetljiv na takvu kvalifikaciju. To što naši lideri šute, samo ohrabruje zlikovce na terenu da povećaju razmjere zločina koje provode – kaže Gatman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.