BIH

Šta podrazumijeva SBB-ov prijedlog: Mostar bez podjela i dominacije bilo kojeg naroda

Mostar: Žrtva političkih igara već cijelu deceniji

Piše: M. SMAJKIĆ

10.3.2018

Mostar, koji je nebrojeno puta do sada bio žrtva političkih igara, cijelo posljednje desetljeće jedini je grad u BiH koji je izgubio kontinuitet vlasti. Podsjetimo, zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Statutom Mostara i Izbornim zakonom lokalni izbori su posljednji put održani 2008. godine.

Po mjeri svih

Svih ovih godina u Mostaru se širi strah i nesigurnost. Ponekad namjerno, ponekad i iz neznanja, pogrešno se predstavljalo šta zapravo odluka Ustavnog suda BiH u praksi znači za Mostarce.

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) još 2012. godine objavio je koje su to promjene u odluci Ustavnog suda BiH.

- Problem je u nesrazmjeru između broja birača koji biraju vijećnike iz svakog gradskog područja, koji se kreće između nešto više od 7.000 do gotovo 30.000, i činjenice da birači u centralnoj zoni mogu birati samo vijećnike sa gradske liste. Osim toga, Ustavni sud je svojom odlukom utvrdio da postoji diskriminacija birača iz centralne zone jer im nisu osigurana ista biračka prava - naveo je tada Incko.

Pojašnjeno je, također, kako se ni od jedne stranke ne traži da žrtvuje interese svojih birača. Presude nisu oborile Statut Grada Mostara, niti su ograničile ili narušile postojeće mehanizme zaštite interesa konstitutivnih naroda u Mostaru.

- Mehanizmi u Statutu koji štite konstitutivne narode ostaju na snazi. Konstitutivni narodi i dalje mogu pokrenuti vitalni nacionalni interes; minimalne i maksimalne kvote zastupnika iz svakog konstitutivnog naroda u Gradskom vijeću ostaju na snazi; podrška dvotrećinske većine zastupnika je potrebna za donošenje važnih odluka kao što je budžet - iznio je prije osam godina visoki predstavnik.

No, od tada do danas održano je na stotine pregovora između političkih aktera, često i pod okriljem međunarodne zajednice, ali mostarska kriza nije razriješena.

Ovih dana počeli su najnoviji razgovori na lokalnom nivou između predstavnika devet parlamentarnih stranaka na državnom nivou radi iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru u ovoj godini.

Jedna od tih stranaka je i SBB, koji predlaže više varijanti za Mostar kao jedinstven multietnički grad, po mjeri svih građana, bez mogućnosti dominacije bilo kojeg naroda nad druga dva i, što je najbitnije, grad bez podjela.

Kljako: Više varijanti koje zadovoljavaju odluku Ustavnog suda BiH

Princip rotacije

- Naš prijedlog podrazumijeva sedam izbornih jedinica koje bi dale 35 vijećnika u skladu s presudom Ustavnog suda. Također, podrazumijeva postojanje gradonačelnika i dva dogradonačelnika, s tim da ne može biti gradonačelnik dva puta iz istog naroda, uključujući trenutno stanje. Znači, gradonačelnik ne bi mogao biti Hrvat na sljedećim izborima. To je princip rotacije - kaže predsjednik Gradskog odbora (GO) SBB-a Mostar Anel Kljako.

Pojašnjava da su izborne jedinice gradska područja, odnosno šest bivših općina, a sedma je centralna zona, za koju je Ustavni sud utvrdio da postoji diskriminacija birača iz centralne zone, odnosno da im je uskraćeno pravo da budu birani i da biraju.

Konkretno, Kljako podsjeća na to da su birači iz ove zone do odluke Ustavnog suda glasali za gradsku listu, a nisu mogli biti birani.

SBB, kaže on, ima više varijanti kako riješiti centralnu zonu. Jedna od njih je da je centralna zona jedna izborna jedinica koja daje jednog vijećnika. Nadalje, kako kaže Kljako, SBB-ov prijedlog je u potpunosti u skladu s Ustavom Federacije, u kojem je navedeno da gradonačelnika biraju vijećnici.

- Upravo je zato pravni ekspert iz SBB-a Damir Arnaut predložio da po jednog kandidata za gradonačelnika iz svakog naroda biraju građani, a zatim Gradsko vijeće, u skladu s Ustavom, bira gradonačelnika, a druga dva bi po automatizmu bili dogradonačelnici – pojašnjava dalje naš sagovornik i poručuje da SBB neće dopustiti podjelu Mostara niti dominaciju bilo koje strane nad drugom.

SBB će ponuditi prostor između crvenih linija, ali SDA i HDZ moraju napraviti iskorak  

U srijedu počinje nova runda razgovora.

- Bojim se da će stavovi SDA i HDZ-a i dalje biti dijametralno suprotni. Mi ćemo ponuditi prostor između crvenih linija, ali SDA i HDZ moraju napraviti iskorak prema naprijed. Pozdravljamo sve napore američke administracije, OHR-a i Evropske komisije i pozivamo ih da stave tačku na sagu o Mostaru.

Nema razloga za strah. Bilo koji prijedlog koji bude usvojen može dati rezultat 18:17 u korist jedne od strana, osim prijedloga HDZ-a, od kojeg ne odstupaju ni milimetra, gdje bi rezultat bio 20:15 u njihovu korist. To je njihova crvena linija. S druge strane, SDA pristaje da razgovara samo uz dogovor o Statutu Grada Mostara, iako je prvo potrebno izabrati vijećnike koji bi trebali izmijeniti Statut – kaže Kljako.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.