BIH

SDS: Dodik ne smije da kaže koliko je kreditno zadužio građane RS

Fena

10.3.2018

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) pozvali su predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da kaže koliko iznose krediti kojima vlast u tom bh.entitetu otvara bolnice, kliničke centre, autoputeve, škole i vrtiće.

Podsjećaju Dodika da je za polikliniku u Istočnom Sarajevu Vijeće ministara BiH osiguralo 3,2 miliona KM, a da sve ostalo, kako navode u saopćenju, plaća narod RS. 

Hvalospjevi Vlade RS

- Smatramo da je sramota što na otvaranje Poliklinike nije pozvan Mirko Šarović uime Vijeća ministara BiH – navode iz SDS.

"Umjesto hvalospjeva Vlade RS, da treba odati priznanje što je u teškim uvjetima osigurala funkcioniranje RS", Dodik bi, smatraju u SDS-u, trebao da odgovori kolike su kamate milionskih kredita, pod kojim uvjetima su oni dobiveni, kako će RS vraćati te kredite i koliko je vlast u RS zadužila svakog građanina. 

- Dok ne odgovori na ova pitanja Dodik će ostati bahati demagog koji srpskom narodu ne smije da kaže koliko ga je zadužio – tvrde iz SDS-a.

Podsjećaju i da RS ima "najskuplje autoputeve u Evropi". 

- Kada otplatimo sve kredite s obračunatim kamatama, autoput Banja Luka – Doboj koštat će gotovo milijardu i po KM. Dodik je iza imena autoputa sakrio finansijsku istinu – kilometar autoputa „9. januar“ koštat će u izgradnji 17 miliona KM – navode iz SDS-a.

Bolnice u RS su, dodaju, među najskupljima su u Evropi. 

- Kvadrat bolnica u RS košta pet hiljada KM, dok kvadrat opremljenijih bolnica u Srbiji i u zemljama Evrope unije košta hiljadu eura. Ni danas nije poznato kako se i na koji su se način gradila nova „krila“ Univerzitetsko-kliničkog centra RS, a jedino je jasno da su se i ona gradila na – kredit - ukazuju iz SDS-a.

Dodik se, dodaju iz te stranke u saopćenju, hvali i izgrađenim školama i otvorenim vrtićima, ali zaboravio je da je 68.000 Srba u posljednje četiri godine napustilo taj bh.entitet. 

- Neka Milorad Dodik ode pred strane ambasade i konzulate i neka vidi kako RS pobjeđuje – ističu iz SDS-a.

Traže se odgovori

Još jednom pozivaju Milorada Dodika da kaže koje to kredite SDS koči u Sarajevu. 

- Pozivamo ga da precizno odgovori na pitanje: kojih 700 miliona maraka potrebnih Republici Srpskoj Savez za promjene blokira? Neka Milorad Dodik kaže koji su to projekti, za šta će biti utrošena sredstva i koje nas kamate očekuju, ali neka prije svega kaže koje to milione SDS ne da RS. Neka odgovori na ova pitanja, neka kaže građanima RS-a jasno i konkretno, o kojim se parama radi. Ako ne zna i ne umije, bar ne mora da laže – navode iz SDS-a.

Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović danas su u Istočnom Sarajevu otvorili Polikliniku u sastavu te bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.