BIH

Džafo: Bukvareviću, prestanite nas dijeliti na krupnu i sitnu stoku!

Tuzla: Detalj s jučerašnje prezentacije ( A Bajrić Blicko)

Piše: E. SKOKIĆ

11.3.2018

Prezentacija Jedinstvenog registra boraca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite za područje Tuzlanskog kantona jučer je izazvala brojne polemike i žustre rasprave u tuzlanskom BKC-u, a nezadovoljni pripadnici Armije RBiH koji su početkom ovog mjeseca tri dana u blokadi držali petlju Šićki Brod najavili su da će 15. aprila, na Dan Armije RBiH, preduzeti još radikalnije mjere ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Napustili skup

Prezentaciji u Tuzli je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević (SDA) sa svojim saradnicima, koji su vješto kanalisali diskusije, zbog čega su skup mnogo prije njegovog kraja napustili borci iz Čelića, Teočaka, Gračanice i Srebrenika.

- Borci ne podržavaju ovakav registar jer je opet riječ o prodavanju magle. Godinama tražimo jedinstveni registar i zbog toga dobivamo batine. Slali ste nam na Šićku petlju Salku Zildžića na pregovore iako on nema nikakve veze s borcima. Recite nam čega se plašite i po čijem nalogu radite. Zašto javno ne objavite spisak boraca, pa da se jednom za svagda odvoji žito od kukolja – poručio je Damir Džafo, bivši borac 212. oslobodilačke brigade Armije RBiH iz Gračanice.

Džafo je uhapšen prošle subote u policijskoj deblokadi petlje Šićki Brod, a ministra Bukvarevića je optužio da je poslao policiju na borce.

- Prestanite nas više dijeliti po kategorijama ili na krupnu i sitnu stoku, jer svi smo mi pripadnici Armije RBiH - poručio je Džafo ministru Bukvareviću, dok je još jedan demobilisani borac iz Gračanice, prije nego što je udaljen s govornice, upitao ministra da li ga je stid.

Ministrov odgovor

Bukvarević je odgovorio kako ga nije stid, te da borci niti bilo ko drugi ne trebaju blokirati saobraćaj. Pozvao je borce da pregovaraju danima s njim i njegovim saradnicima ako je potrebno, ali da se izbjegnu blokade saobraćaja. Također, naveo je kako objavljeni Jedinstveni registar u Tuzli može pretrpjeti korekcije i da borci uočene probleme i nedostatke trebaju prijaviti nadležnim organima.

- U januaru ove godine smo uspostavili registar korisnika koji je stavljen na raspolaganje općinskim, kantonalnim i federalnim institucijama. Boračka udruženja registar mogu pregledati u službenim prostorijama Ministarstva i Vojnom odsjeku Tuzla, te dati svoje primjedbe i prijedloge - rekao je Bukvarević.

Skup je okončan izlaganjem ministra Bukvarevića, koji je žustrije diskusije pripadnika boračke populacije okarakterizirao naručenim.

U registru i ministar i premijer  

Bukvarević je, sudeći prema podacima iz registra, u redovima Armije RBiH proveo 41 mjesec, a premijer Fadil Novalić 47. Bukvarević je u nekoliko navrata rekao kako je Novalić ostao bez tri prsta radeći na proizvodnji granata u namjenskoj industriji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.