BIH

Ves Mičel će tokom posjete Balkanu zaobići Sarajevo

Mičel: Prvo putovanje u region

S. NUMANOVIĆ

11.3.2018

Visoki zvaničnik američke administracije Ves Mičel (Wess Mitchell) sutra počinje svoju balkansku turneju, objavio je Stejt department. 

Mičel je pomoćnik državog sekretara SAD Reksa Tilersona (Rex Tillerson), zadužen za Evropu i Euroaziju. Na ovoj poziciji 12. oktobra prošle godine naslijedio je Viktoriju Nuland (Victoria). Ovo mu je prva posjeta ovom dijelu Evrope.

Kako se može vidjeti iz objave Stejt departmenta, on neće posjetiti Sarajevo.

Sutra ga očekuju sastanci s čelnim ljudima Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, te razgovori s drugim kosovskim zvaničnicima iz vlasti i opzicije. Najavljeno je da će Mičel zatražiti ubrzanje procesa normalizacije odnosa s Srbijom, te jačanje vladavine zakona na Kosovu.

Dan kasnije putuje u Skoplje gdje ga očekuje i makedonski premijer Zoran Zaev. U Stejt departmentu ističu podršku Makedoniji u tekućem procesu pregovora s Grčkom u vezi imena ove nekadašnje jugoslovenske republike.

U Beogradu će Mičel 14. marta razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, predstavnicima vlasti i opozicije, te još nekim zvaničnicima srbijanske vlade.

Sredinom marta (15. i 16.) on je u Atini i Nikoziji, gdje će s grčkim i kiparskim zvaničnicima razgovarati o jačanju odnosa s SAD. Na Kipru će se Mičel sastati i s predstavnicima turske zajednice, te UN-a.

Mičel je poznat po svojim jasnim i odlučnim stavovima. Posebno je žestok kritičar politike Rusije u svijetu i aktivnosti Vladimira Putina.

Prije nego ga je predsjednik Donald Tramp (Trump) izabrao za poziciju ključnog američkog čovjeka za Evropu i Euroaziju, dakle i Rusiju, Mičel je bio glavni izvršni direktor nevladine organizacije Centar za analizu evropske politike.

Slovi za vrsnog poznavaoca evropskih prilika, umjerenog i veoma obrazovanog. Posebno je poznat po izuzetno bliskim vezama s čelnim ljudima NATO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.