BIH

Hoće li zgrada od 22 miliona biti sagrađena na plavnom zemljištu

Trenutno sjedište IDDEEA-e u Banjoj Luci

E. H.

12.3.2018

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) požalila se Vijeću ministara BiH da se zemljište koje joj je dodijeljeno u Banjoj Luci za gradnju sjedišta nalazi na plavnom području.

Zbog toga je, kako je za „Avaz“ kazao šef kabineta direktora Goran Rakić, neizvjesno hoće li tu zgrada uopće biti sagrađena.  

Nije samo to problem u vezi s gradnjom centrale Agencije.

Ranije je IDDEEA platila građevinsku dozvolu za gradnju 1,4 miliona KM, ali je ona istekla krajem prošle godine. A gradnja sjedišta nije mogla početi jer IDDEEA nije dobila dozvolu za rušenje objekata na dodijeljenom zemljištu na 99 godina, uz obrazloženje da se radi o bivšoj kasarni koja je u vlasništvu RS.

Nedavno je Gradska uprava konačno izdala IDDEEA-i i dozvolu za rušenje, ali je uz nju priložena i informacija da se radi o području koje je 2014. bilo potpuno poplavljeno.

Prema Rakićevim riječima, to je nešto o čemu treba voditi računa, jer se radi o gradnji objekta vrijednog 22 miliona KM i skupocjenoj opremi koja će biti ugrađena.

- Konačnu odluku o tome hoće li zgrada IDDEEA-e biti sagrađena na toj lokaciji donosi Vijeće ministara. Sadašnji menadžment Agencije samo želi odraditi ovaj posao na kvalitetan način, uzimajući u obzir sve rizike - kazao je Rakić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.