BIH

Bakir slagao da nije dao iskaz u slučaju "Ugljen"

M. AŠČIĆ

12.3.2018

Nakon što su Američka ambasada i OHR, zatim NATO, a potom i ugledna advokatica Vasvija Vidović demantirali tri različite tvrdnje Bakira Izetbegovića izrečene u samo jednom intervjuu za N1 (o tome da je SDA kičma političkog života i da se međunarodna zajednica uzda u tu stranku; zatim da je NATO ublažio uvjete BiH za aktiviranje Akcionog plana za članstvo; te onu o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije), na površinu je isplivala i četvrta laž iz istog TV nastupa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA. 

Šta je govorio

Na pitanja voditelja Amira Zukića o nikad razjašnjenim političkim ubistvima u BiH, Izetbegović je, naime, brutalno slagao kako nikada nije saslušan na poziv tadašnjeg glavnog kantonalnog tužioca Branka Šljivara o ubistvu nekadašnjeg zamjenika direktora bošnjačke tajne službe (AID) Nedžada Ugljena.

- Da vam pravo kažem, nešto sam išao do gospodina Šljivara, ali ne bih rekao da je bilo to. Mislim da je bila dodjela nekog zemljišta, neke besmislice su bile - rekao je Izetbegović, ustvrdivši da u vezi sa slučajem „Ugljen“ nikada nije saslušan, a na ponovljenu Zukićevu konstataciju da je bio pozvan da svjedoči u vezi s procesom o ubistvu Ugljena, ostao je pri izgovorenoj neistini.



Izetbegović tokom gostovanja na N1: U strahu od rasvjetljavanja političkih ubistava, zapetljao se u neistinama

- Ne. Sasvim sigurno ne - odgovorio je Izetbegović.

O kakvoj laži se radi, govore medijski izvještaji iz 2005. godine, kada su tadašnji sarajevski tužioci Branko Šljivar i Oleg Čavka istragu o ubistvu Ugljena doveli do samog optuženja, ali je nedugo potom slučaj ponovno zataškan, a optužnica nikada nije podignuta. Posebno detaljno su se tom temom bavili bh. sedmičnici „Slobodna Bosna” i „Dani”.

Tako je magazin „Dani” 17. juna 2005. godine prvi objavio da je tužilac Šljivar u Tužilaštvu KS, u sklopu predistražnih radnji, saslušao Bakira Izetbegovića o pitanjima u vezi s ubistvom Nedžada Ugljena.

- Razloga za ovaj informativni razgovor ima: Tužiteljstvu je nekolicina svjedoka tvrdila da je Izetbegović Sin na indirektan način čak upetljan u Ugljenovo ubistvo?! Međutim, Izetbegović je ustvrdio da nema pojma o događajima iz vremena kad je ubijen Ugljen, te da uopće nije bio upućen u dešavanja u AID-u, a u jednom trenutku je čak upitao: „Je li on ubijen prije rata ili u ratu?” - objavili su „Dani“ 17. juna 2005.


Zašto sad negira

I u tekstu „Dana“ od 19. avgusta 2005. pod naslovom „Svi putevi vode do Bakira I.” potencira se Izetbegovićevo saslušanje kod tužioca.

- Šljivar je imao dovoljno smjelosti da organizira saslušanje Bakira Izetbegovića, ali je pitanje hoće li imati i dovoljno hrabrosti da od njega zatraži i odgovore na mnogo ozbiljnija pitanja od onog sjeća li se smrti Nedžada Ugljena - pisali su „Dani”.


Šljivar: Imao dovoljno smjelosti da organizira saslušanje Bakira Izetbegovića

Zanimljivo da nikada do sada navode o tome da je dao iskaz u slučaju „Ugljen” Bakir Izetbegović nije demantirao.

Stoga je indikativno da to čini baš sada nakon što se konačno počeo stezati obruč oko političko-policijsko-obavještajnog podzemlja upetljanog u brojne nerasvijetljene zločine, od onih koje su počinile zloglasne „Ševe”, preko slučajeva „Ugljen” i „Leutar”, do ubistva ratnog komandanta Ramiza Delalića Ćele, likvidiranog baš nakon što je progovorio o ubistvu Ugljena i tome da je „Bakir Izetbegović sve znao”!


Ugljen: Istraga je 2005. gotovo bila dovedena do kraja, ali je sve opet zataškano

Zašto je pozivao Ugljenovu udovicu  

Također, Semir Halilović, poslanik BPS-a u Skupštini Kantona Sarajevo i sin generala Sefera Halilovića, čija majka je također žrtva nikad rasvijetljenog političkog atentata iz 1993. godine, na svom blogu je 1. septembra 2013. godine pod naslovom „Bakir Izetbegović govori neistine o političkim ubistvima” objavio:

- Prošlo je vrijeme kada je Bakir Izetbegović na pitanje tužioca ko je Nedžad Ugljen odgovarao, u službenoj izjavi, da mu to ime nije poznato iako je poslije pozivao Ugljenovu udovicu da joj saopšti kako s Ugljenovim ubistvom nema ama baš ništa – napisao je Halilović.

Davorka Ugljen: Lažna pomoć člana Predsjedništva

Podsjećanja radi, Davorka Ugljen, supruga rahmetli Nedžada Ugljen, u izjavi za „Dnevni avaz“ je prošle godine potvrdila kako je 2011. primila poziv od Bakira Izetbegovića.

- Rekao mi je da će pomoći i da će se zauzeti da vidi šta je to bilo - rekla je Davorka Ugljen, ogorčena što ubistvo njenog supruga nikada nije rasvijetljeno.

Ugljena nazivao „velikim đubretom i din-dušmaninom”



Faksimil posthumno objavljene ispovijesti u „Slobodnoj Bosni”: Iznimno važno svjedočenje Ramiza Delalića Ćele

A da je Bakir Izetbegović lagao i tužioca 2005. godine o tome kako maltene i ne zna ko je Nedžad Ugljen, dokazuje izjava Ramiza Delalića, objavljena u „Slobodnoj Bosni” nakon njegovog ubistva:

- Polovinom septembra 1996. sam otišao kod Bakira Izetbegovića, sa kojim sam bio u dobrim odnosima i o svemu ga obavijestio. Tačnije, pitao sam ga da li on zna da se sprema Ugljenova likvidacija i zna li uopšte ko je Ugljen. Odgovorio je da zna ko je Ugljen, ali da o likvidaciji nema pojma. Tom prilikom mi je još rekao: "Vidjećemo se za nekoliko dana, a što se tiče Ugljena, Ramize, mogu ti reći da je on veliko đubre i din-dušmanin – svjedočio je Ramiz Delalić u „Slobodnoj Bosni” 2007. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.