BIH

HNS: Ima vremena za donošenje izmjena Izbornog zakona BiH

S konferencije za medije

M.Sm.

12.3.2018

Hrvatski narodni sabor (HNS) ima nove prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji nakon sjednice Glavnog vijeća (GV) ovog tijela. 

- Nije nikakva tajna da imamo nekoliko rješenja, ali svi se baziraju na legitimnoj zastupljenosti. Sve zavisi od toga hoće li biti prihvaćena, odnosno hoće li biti razumijevanja većinskih bošnjačkih stranaka. Ako toga nema, onda nema smisla to raditi - kazao je Bariša Čolak, zamjenik GV HNS-a.

Predsjednik GV HNS-a Božo Ljubić dodao je kako su u HNS-u spremni na kompromise modaliteta provedbe odluke Ustavnog suda BiH.

- Ali, nismo spremni na kompromis oko legitimnog predstavljanja. Apsolutno imamo dodatne prijedloge i spremni smo razmotriti prijedloge drugih stranaka koji su na tragu legitimnog predstavljanja - naveo je Ljubić.

On je kazao da je stajalište HNS-a takvo da izmjene Izbornog zakona BiH moraju uključivati i Dom naroda FBiH i Predsjedništva BiH, jer je to suština odluke Ustavnog suda temeljem apelacije u slučaju „Ljubić“.

Također, ocijenio je kako ima vremena za dogovor u vezi s promjenama Izbornog zakona, istaknuvši kako je „cijeli Dejton dogovoren za tri sedmice“.

U HNS-u su stajališta da Ured visokog predstavnika u BiH neće nametati rješenja, a njihovu reakciju su shvatili kao upozorenje domaćim akterima da se uozbilje i usvoje potrebne promjene Izbornog zakona.

Inače, na dnevnom redu današnje sjednice GV HNS-a bili su izvještaj o radu za proteklu godinu i planovi za narednu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.