BIH

Predrag Kojović: Fizički napadi na neistomišljenike terenski je rad SDA

Piše: Avaz.ba

12.3.2018

Urednik političkog magazina "Stav" Mahir Sokolija fizički je nasrnuo, te zaprijetio smrću profesoru Enveru Kazazu na Filozofskom fakultetu, gdje profesor radi.

Razlog je Kazazovo dugogodišnje političko komentiranje čiji je kritički ton u velikoj mjeri usmjeren na politiku SDA, koju "Stav" brani. 

- Nakon ovakvog čina, napadač više ne bi trebao pripadati medijskoj sceni BiH, a kamoli biti na čelu jednog političkog magazina. SDA propagandisti izgubili su bitku riječima i prešli su na fizičke obračune. Pozivamo policiju i tužilaštvo da rade svoj posao te, kakav god bio ishod njihovog rada, pozivamo intelektualce da ne odustaju od javnog iznošenja svojih političkih stavova, ma na koga se oni odnosili - poručio je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke. 

Napad na profesora Envera Kazaza drugi je fizički napad u posljednjih mjesec dana na SDA neistomišljenike u Sarajevu.

- Prvi je napadnut Nedžad Latić, na šta smo također reagirali. Tad smo upozorili da će neadekvatno reagiranje na napad na Latića proizvesti druge napade. To se i desilo. Krajnje je vrijeme za najširu društvenu osudu gušenja slobode govora u Sarajevu. Osim policije i tužilaštva, najmanje što možemo očekivati jest da akademska zajednica, nevladin sektor, mediji, kao i političke partije, bez izuzetka, poimenično, svako iz svog ugla, osudi napadače. U protivnom, može ih se smatrati saučesnicima, saopćeno je iz Naše stranke.

Podsjećamo, i Predrag Kojović bio je na meti neistomišljenika u Skupštini KS, kada su ga verbalno napali poslanik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Mešanović i poslanik Bosanske stranke (BOSS) Rasim Smajić.

Nazvali su ga "četnikom" tokom rasprave o inicijativi da se ime Mustafa Busuladžić ukloni iz naziva škole u Dobroševićima.

To je isprovociralo Kojovićevu, a potom i reakciju bh. javnosti. O ovom incidentu očitovala se i Ambasada SAD u BiH, iz koje je poručeno da se neko ko ima drugačije mišljenje ne može nazivati četnikom, ustašom i balijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.