BIH

U Prijedoru poplavljeno oko 100 stambenih objekata

Avaz.ba/Fena

13.3.2018

Situacija u Prijedoru i okolnim mjestima i dalje je alarmantna zbog vodostaja Sane koja je, prema jutrošnjim mjerenjima, prešla kritičnu tačku i iznosi 458 centimetara, javlja Dragan Stojnić, reporter "Avaza" s lica mjesta. 

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 8.00 sati iznosio je 482 centimetra.

Prema informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Također, oko deset stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda. 

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopćili da je, usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta, došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je  vodostaj utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor - Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

I vodostaj Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom nizvodno je iznad kote redovne odbrane od poplava za 52 centimetra i jutros je iznosio 502 centimetra.

Prema podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji u odnosu na mjerenje u 6.00 sati, kao i vodostaj Sane, koji je u 7.00 sati bio 530 centimetara.

Za sada su na tom području zaplavljene tri kuće. U naselju Vidorija kod Novog Grada/Bosanskog Novog, a i dalje je u prekidu saobraćaj na lokalnom putu Blagaj - Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu/Bosanskom Novom i put Urije - Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Vodostaj Save je također u porastu i u toku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Bosanska Gradiška prijeđe kotu redovne odbrane od poplava.

Iz Hidrometeorološkoj zavoda RS precizirali su da je vodostaj u 8.00 sati na Savi iznosio 698 centimetara.

U Bosanskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava.

Vodostaj Mutnice u Cazinu jutros u šest sati iznosio je 237 centimetara, a maksimalni nivo zabilježen je sinoć u 23 sata, kada je iznosio je 253 centimetra.            

Nakon izlijevanja Mutnice poplavljeno je zemljište, ali nema ugroženih objekata i komunikacija. 

U Tršcu se otežano saobraća prema naselju Urga.

Najteže stanje u Cazinu i dalje je u Mjesnoj zajednici Stijena, gdje se izlila rijeka Horljava. Poplavljen je most prema Vilenjači usljed čega je obustavljen saobraćaj na relaciji Stijena - Vilenjača.

U Bajrićima je poplavljen objekt poljoprivrednog gazdinstva.

Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.