AFERE

Kako je Isović pomogao El-Šidiju da otvori SCC

Isović: SDA-ov čovjek za sve

S. DEGIRMENDŽIĆ

13.3.2018

Šerif Isović, v. d. direktora Porezne uprave FBiH, koji je na toj funkciji već treću godinu, bio je ključna karika u lancu osoba i institucija koje su omogućile saudijskoj kompaniji „Al-Shiddi“, u vlasništvu Sulejmana el-Šidija, da dobije uvjerenje da je ispunila sve obaveze iz ugovora o privatizaciji „Magrosa“. 

Kako otkriva „Avaz“ iz dokumenata Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP) Sarajevo, u junu 2015. godine El-Šidi je ovoj agenciji dostavio nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka ekonomske struke Šerifa Isovića, „kojim se konstatira da su kupci izvršili ugovorom preuzete obaveze“. 

Važna uloga 

Iz dokumenata KAP-a vidljivo je da je taj nalaz bio presudan da El-Šidi crno na bijelo dobije potvrdu o ispunjenju obaveza iz privatizacijskog ugovora, iako je kasnio punih devet godina. Ovaj dokument otkriva i da je El-Šidi otvorio tržni centar na lokaciji Marindvor, a da nije imao nalaz o ispunjenju obaveza, što propisuje Pravilnik o obavljanju kontrole izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije u FBiH. 

 





El-Šidi je, naime, od KAP-a uvjerenje kojim se konstatira da je ispunio sve obaveze iz ugovora o kupoprodaji dobio tek 24. juna 2015., što znači duže od godinu nakon što je tržni centar na Marindvoru bio otvoren.

Zanimljivo je da je Isović u junu izdao El-Šidiju nalaz da je ispunio sve obaveze, a da je samo četiri mjeseca nakon toga imenovan za v. d. direktora Porezne uprave FBiH.

Upućeni se već pitaju ima li Isovićev nalaz veze s njegovim imenovanjem za v. d. direktora PUFBiH i je li zbog njegove uloge u rješavanju „pitanja El-Šidi“, Isović sada toliko zaštićen i moćan da je zbog njegovog (ne)imenovanja blokiran i rad Vlade FBiH.

Oštećen budžet

Kontroverzni Sulejman el-Šidi blizak je prijatelj Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA. Bilo bi interesantno vidjeti šta još, osim pozitivnog mišljenja, u nalazu za ispunjenje obaveza El-Šidija piše u Isovićevom vještačenju. Primjerice, je li evidentirao da je zbog kašnjenja s ispunjenjem obaveza El-Šidi oštetio budžet za desetine miliona maraka.

Ili, je li Isović u svom vještačenju primijetio da je od 2006., kada je El-Šidi ušao u privatizaciju „Magros Veletrgovina" i „Magros Export-Importa", čiju je vrijednu i ogromnu imovinu u centru Sarajeva kupio za samo dva miliona maraka, pa do otvaranja centra prošlo osam godina i da su bili probijeni svi rokovi za ispunjenje uvjeta ugovora, pa čak i oni koji su El-Šidiju, zahvaljujući njegovim vezama s Izetbegovićem i SDA, produžavani aneksima u više navrata.

Zašto baš iz SDA

Najnovije informacije o Isovićevim vezama s El-Šidijem otvaraju brojna pitanja, poput onoga kako to da je baš njega, člana Savjeta SDA za ekonomska pitanja, od 112 sudskih vještaka ekonomske struke, koliko ih ima samo u Sarajevu, zapalo da izda pozitivan nalaz El-Šidiju.

Isović je stalni sudski vještak ekonomske struke, koji se tim honorarnim radom bavi pored redovnog posla u PUFBiH i nerijetko je vještak u predmetima pred Sudom BiH, ali i drugim sudovima u našoj zemlji. Kao sudski vještak po jednom predmetu Isović zaradi različite iznose. Tako smo uvidom u samo jedan predmet koji je vještačio pred Sudom BiH saznali da je za taj posao dobio 1.000 KM.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.