BIH

Poziv Redži Kuriću da iz moralnih razloga povuče kandidaturu

Kurić: Poznat kao Vladin kandidat za predsjednika SSSBiH

E. Ma.

13.3.2018

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja odgoja, nauke i kulture BiH uputio je dopis predsjednicima granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH. U dopisu se Redžo Kurić, kandidat za predsjednika SSSBiH, poziva da iz moralnih razloga povuče kandidaturu jer je poznat kao "Vladin kandidat".

- S obzirom na novonastalu situaciju u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, nakon prekida održavanja 14. kongresa, pozivam predsjednike granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine na intenzivno vođenje međugranskog dijaloga s ciljem zaštite prava radnika, povećanja najniže cijene rada, učešća u donošenju zakona, te sprečavanju da izvršna vlast Federacije BiH utječe na rad SSSBiH kroz postavljanje vlastitog kandidata Redže Kurića na funkciju Predsjednika SSSBiH - piše u saopćenju koje je potpisao Đevad Hadžić, predsjednik ovog sindikata.

Kolege je pozvao na jedinstvo, solidarnost, međugranski dijalog vođen u okviru SSSBiH, s ciljem očuvanja dugogodišnje tradicije od 113. godina postojanja.

 - lsto tako, pozivam granske sindikate Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, Samostalnog sindikata radnika hemije i  nemetala u FBiH, Unije samostalnih sindikata policije FBiH, Sindikata BH pošta, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH i sindikata elektroenergetskih radnika FBiH da na svojim organima još jednom preispitaju način na koji su delegati njihovih sindikata nastupali na 14. kongresu SSSBiH, a naročito poslije održavanja istog, kao i da na svojim organima donesu odluke da li stoje iza vladinog kandidata Redže Kurića ili iza kandidata radnika.

Imajući u vidu javne istupe kolege Redže Kurića, pozivam ga lično, da iz moralnih razloga, povuče kandidaturu, jer je više nego očigledno da nije dorastao da bude na čelu Sindikata, a kamoli SSSBiH - piše u dopisu Hadžića, u koji ima uvid naš portal.

Podsjetimo, jučer je Vlada FBiH poručila SSSBiH da se što prije okonča izborni proces.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.