GRADSKA VIJEĆNICA

SBB dostavio novi prijedlog, a najviše spora oko centralne zone i pozicije dogradonačelnika

M. Sm.

13.3.2018

15.45 

U Gradskoj vijećnici okončan je sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka na državnom nivou s ciljem iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru u ovoj godini. 

Iako je trajao više od dva sata, sastanak, čiji je domaćin bio Gradski odbor HDZ-a BiH, a kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih organizacija SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a,HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a, okončan je bez konkretnih pomaka.

Ipak, kako je to kazao predsjednik GO HDZ-a BiH, Damir Džeba, koji se i jedini od svih aktera novinarima obratio nakon sastanka, raspravljalo se o konkretnim prijedlozima rješenja za Mostar i onim koji su već bili u parlamentarnoj proceduri, ali i novim.

Džeba je rekao da je SBB dao svoj prijedlog, ali da su i SDS i SNSD imali poseban zajednički prijedlog.

Iako ove dvije stranke svoj prijedlog nisu dostavile u pisanoj formi, o njemu se raspravljalo usmeno, ali je, kazao je on, bilo spora o tome je li urađen u skladu sa Ustavom FBiH.

Problemi su se pojavili, dodao je, u interpretaciji prijedloga.

- Najviše smo se iscrpili oko razgovora o tome je li dio prijedloga koji se tiče centralne zone ustavan ili nije i da li dio ukupnog paketa treba biti prijedlog onih stranaka koje se zalažu za uvođenje pozicije dogradonačelnika. Jedni se slažu, drugi ne - iznio je Džeba.

Stoga, kazao je, za naredni sastanak, koji će biti održan za 15 dana, bit će pozvani stručnjaci ustavnih oblasti koji bi im pomogli u izradi okvira za rješenje.

- Zaključili smo da se za sljedeći sastanak dostave svi modeli i da na sljedećoj raspravi sagledamo što je to zajednički nazivnik oko kojeg se možemo dogovoriti i složiti. Također, složili smo se da ovaj proces ne prekidamo i da idemo u pravcu održavanja izbora u Mostaru, poštujući do kraja odluku Ustavnog suda - rekao je Džeba.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Američke ambasade, OHR-a i Misije EU u BiH.

12:43

U Gradskoj vijećnici u Mostaru počeo je drugi krug razgovora predstavnika parlamentarnih stranaka na državnom nivou, a s ciljem iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru u ovoj godini.

Domaćin ovog sastanka je Gradski odbor HDZ-a BiH, koji bi s predstavnicima lokalnih ogranaka SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a trebali raspravljati o konkretnim prijedlozima rješenja za Mostar, kako onim koji su već bili u parlamentarnoj proceduri tako i novim.

Podsjetimo, zbog odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na izborna pravila i izmjene Izbornog zakona u dijelu za Mostar, stanovnici grada na Neretvi su posljednji put glasali na lokalnim izborima 2008. godine.

Današnjem sastanku prisustvuju i predstavnici međunarodne zajednice, a izjave za medije su predviđene u 14.15 sati.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.