Foto: Maleni Armin s roditeljima: Operiran i izliječen

HUMANOST Prošla agoniju

Ispovijest majke Aide Medar: Sanja i Violeta spasile su mog sinčića Armina

Autor: M. H.
13.03.2018 21:36
A
A
A

Tuđa ruka pomoći i humanost u najtežim i bezizlaznim situacijama ne mogu se zaboraviti ni platiti. Upravo jednom primjeru nesebične humanosti dviju žena iz Mostara svjedočio je proteklih mjeseci bračni par Aida i Dino Medar iz Mostara, čiji je sedmomjesečni sinčić Armin operiran i izliječen zahvaljujući angažmanu ovih Mostarki.  

- Sina Armina, svoje treće dijete, rodila sam 10. jula prošle godine. Sve je bilo uredu dok pedijatar u Arminovom trećem mjesecu nije ustanovio da mu je glava uvećana za dva centimetra, da su mu srasle kosti lubanje i da se mozak ne razvija. Hitno su se morale uraditi pretrage - navela je Aida.

Međutim, za roditelje je tada uslijedila agonija jer im je rečeno da Armin na magnetnu rezonancu može doći na red tek za sedam mjeseci.

- Kada su nam lađe počele tonuti, javila nam se Sanja K. koja nam je pomogla i dalje nas uputila. Ona nije doktorica i nema nikakve veze s bolnicama, ali nam je preporučila dr. Violetu Š. Obje ne žele da se eksponiraju pa zato samo iznosim njihova imena. Dr. Violeta se zauzela za dijete i ubrzala cijeli postupak u SKB Mostar i ubrzo mu je uspostavljena dijagnoza kraniosinostoza – navela je Aida.

Doktori su im tada rekli da je riječ o poremećaju koji može dovesti do oštećenja mozga i da se to operacijom mora rješavati do bebinog šestog mjeseca, inače može izazvati trajne posljedice.

Aida kaže da Armin nije mogao biti operiran u Mostaru zbog nedostatka sredstava i postoperativne njege te ih upućuju u Zagreb, na „Rebro“. I tada su im Sanja i Violeta pomogle da dijete što prije ode na zahvat.

- Nakon svega što smo prošli, osjećamo neizmjernu zahvalnost prema ovim ženama – poručila je Aida Medar.