BIH

Završen sastanak kod Čavare: I dalje bez dogovora

M. Kadrić/Avaz.ba

M. R. S.

13.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

16:33

Na današnjem sastanku kod Čavare nije postignut nikakav dogovor kojim bi se otkočio rad Vlade i Parlamenta FBiH, osim da će se predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti ponovo sastati za sedam dana.

Potvrdio je to novinarima Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

- Problem u funkcioniranju Vlade i Parlamenta je u vezi imenovanja direktora Porezne uprave. Očito je to nepremostiva prepreka, bar u ovom trenutku - rekao je Beganović.

Kazao je da je problm između stranaka SDA i HDZ, a da je SBB spreman nastaviti raditi.

Marinko Čavara je istaknuo kako se nada da će u narednih desetak dana riješiti svi problemi i sazvati sjednica.

On je dodao da su na tragu nekih rješenja kao što je imenovanje Nezavisnog odbora koje bi trebalo da da odgovor na koji način je postavljen Dragan Lukač,direktor Federalne uprave policije. Čavara je dodao i da je Fadilu Novaliću sugerirao da se ne postavlja kao šef te je istaknuo da razgovor nema alternativu.

Kada je u pitanju imeniovanje direktora Porezne uprave, rekao je da nemaju ništa protiv Šerifa Isovića, ali žele da se to imenovanje provede po zakonu.

14:21

U uredu predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare počeo je sastanak kojim se nastavljaju prošlosedmični razgovori predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti FBiH o zastoju u radu Vlade i Parlamenta.

Na sastanku prošlog utorka nije postignut nikakav dogovor. Stranke su za danas trebale pripremiti prijedloge rješenja spornih pitanja. Među njima su i imenovanje direktora Porezne uprave FBiH, na kojem je "pukla" Vlada, imenovanje na čelne pozicije Agencije za državnu službu, imenovanje Nezavisnog odbora, sazivanje Skupštine Razvojne banke, što premijer FBiH Fadil Novalić uporno izbjegava, kao i druga pitanja.

Dan uoči sastanka, Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, rekao je da Vlada mora početi raditi kako bi zasjedao Parlament.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.