REAKCIJE Edin Ramić

Zašto bh. elite šute o postrojavanju Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu?

Avaz.ba
13.03.2018 15:05
A
A
A

U povodu postrojavanja Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu reagirao je profesor Edin Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.

- Četnički pokret je fašistički, kolaboracionistički, izdajnički i zločinački. Taj pokret je nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim osnovama je na državu Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija, a nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, genocid.

Postrojavanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu je znak kontinuiranog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine kao države.

To što politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta odobrava djelovanje takve zločinačke organizacije s fašističkim ciljevima je znak da ta vlast zapravo počiva na tom pokretu, njegovoj ideologiji, ciljevima i praksi.

Ali zašto kontinuirano šuti bosanskohercegovački politički establišment na djelovanje pokreta koji zapravo negira i Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu?

Zašto kontinuirano šuti antifašistička Evropa, Amerika, Kanada, svijet na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su navodno trebali biti poraženi još u Drugom svjetskom ratu?

Bosanskohercegovačka i svjetska šutnja prema ekspanziji četničkog pokreta je znak da fašizam nije pobijeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštićeni, da zavjetovano "ne" poslije holokausta nije zaživjelo, da čovjek i civilizacija nemaju odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma - piše u saopćenju Ramića.

Više o:

Edin Ramić