SUSRETI Strateško ulaganje u nauku i istraživanje

Čović primio članove Rektorskog zbora BiH

Autor: Fena
13.03.2018 15:14
A
A
A

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s delegacijom Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom Zbora prof. dr. Zoranom Tomićem.

Uz rektore i predstavnike univerziteta, sastanku su prisustvovali i predstavnici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koji su predsjedavajućeg upoznali s aktivnostima i izazovima u djelokrugu rada Agencije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su upoznali Čovića s problemima u ovom području, prije svega s nedovoljno dobro dizajniranim zakonskim okvirom, te nepostojanjem strateškog okvira za ulaganje u nauku i istraživanje.

Složili su se da je potrebno unaprijediti proces akreditacija u cilju podsticanja izvrsnosti, te uvođenja jedinstvenih standarda koji će pratiti evropske standarde.

Kao obaveza je istaknuta nužnost šireg strateškog djelovanja na stabilizaciji sektora visokog obrazovanja u BiH radi njegove stabilizacije, a potom i jačanja kompetitivnosti u odnosu na okruženje.

Složili su se da su nauka i obrazovanje generator razvoja i preduvjet pozitivnih društvenih procesa, te moraju biti apsolutni prioritet ukupnih nastojanja na izgradnji zdravog i prosperitetnog društva.

Čović je izrazio puno razumijevanje za navedena pitanja, te podršku aktivnostima Rektorskog zbora i svim članicama u postizanju evropskih standarda.