SANKCIJE

Šarović: Pooštravanje mjera suzit će prostor prevarantima

Fena

13.3.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, nakon što je izdao nalog nadležnim institucijama da uvjeti za izvoz voća i povrća za Rusku Federaciju budu pooštreni, kazao je da očekuje kako bi pregovori s Ruskom Federacijom mogli uslijediti uskoro.

Rekao je da će pooštravanje mjera omogućiti jasniju i kvalitetniju kontrolu i suziti prostor prevarantima, a pomoći državi i proizvođačima.

- Radi se o dva dokumenta, jedan je certifikat o bh. porijeklu, a drugi fitosanitarni certifikat. Vodio sam računa da ne prekoračim svoja ovlaštenja i na ovoj aktivnosti ću istrajati da bi hiljadama porodica omogućio da jednog dana, nadam se što prije, mogu izvoziti voće i povrće u Rusku Federaciju - kazao je Šarović novinarima danas u Sarajevu.

Rekao je da rok za to zavisi od ruske strane, ali da su bilateralni pregovori zatraženi.

- Sankcionirali smo neke kompanije za koje se sumnja da su prekršile pravila trgovanja s Ruskom Federacijom, tako da smatramo da imamo uvjete za pregovore - istaknuo je Šarović.

Naveo je da svako ko želi izvoziti u Rusku Federaciju treba da se identificira - je li proizvođač ili izvoznik, a ako je izvoznik, da prijavi proizvođača.

- Proizvođač treba dokazati koliko ima zasada s voćem ili povrćem, i koliki je prinos, te dokazati da je to njegovo - rekao je Šarović.

U vezi s certifikatom o bh. porijeklu, dodao je da proizvođač kod svake isporuke treba dostaviti karticu u kojoj se vidi stanje zaliha.

Osim toga, istaknuo je kako mjere podrazumijevaju da inspektor bude prisutan kod davanja certifikata i utovara proizvoda za Rusku Federaciju, a ne kao što je do sada bio slučaj, da se izdaje certifikat na osnovu izjave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.