INTERVJU

Mektić za Reuters: Politika u RS trguje strahom, povećan je osjećaj nesigurnosti

Reuters

13.3.2018

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, optužio je lidere u manjem bh. entitetu za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora, piše Reuters.

U intervjuu za ovu britansku agenciju, Mektić je naglasio da politika u RS trguje strahom, te da je povećan osjećaj nesigurnosti.

Pozivajući se na pouzdane izvještaje, Mektić je novinarima Reutersa kazao da mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji.

- Vjeruje se da su grupe, kao što su "Noćni vukovi", koji će iduće sedmice posjetiti RS u sklopu svoje balkanske "turneje", angažirale vlasti tog entiteta kako bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči oktobarskih izbora - ističe Mektić.

Prema njegovim riječima, postoje pokušaji da se manipulira izborima na različite načine.

- U posljednje vrijeme organiziraju se specijalne grupe koje proizvode svojevrstan fizički pritisak na (pojedine) građane kako bi se oni uplašili i ne bi izašli na glasanje - to je posebno praksa vlasti u RS. Oni pokušavaju da osnuju paraobavještajnu strukturu pod krinkom patriotske organizacije i da je iskoriste za obračun s protivnicima – rekao je Mektić.

Naveo je da "Noćni vukovi" nisu tipičan motociklistički klub, "oni nose snažne političke poruke".

- Vlasti RS žele im dati legitimitet i iskoristiti ih u izbornom procesu – naglasio je Mektić, navodeći izvještaje o tome da "Noćni vukovi" planiraju otvoriti kancelariju u Banjoj Luci i nadgledati izbore.

Smatra da je nedavna kupovina 2.500 pušaka za MUP RS legalna, ali da je u disproporciji u poređenju s FBiH.

- Oni trebaju oružje i to nije upitno, ali postavlja se pitanje proporcionalnosti. To može dovesti do nepotrebnog gomilanja oružja, koje može biti pogrešno iskorišteno na razne načine – dodao je Mektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.