PROMOCIJE

Počeo sajam INTERIO - Sarajevo 2018.

Avaz.ba

14.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

(Foto: A. Durgut/Avaz.ba)

Centar „Skenderija“ u Sarajevu i ove godine otvarena sajamsku sezonu tradicionalnim sajmom INTERIO, koji je posvećen drvnoj industriji. 

Sajam je otvoren dana i trajat će do 18. marta u redizajniranoj dvorani "Mirza Delibašić".

Direktor Centra „Skenderija“ Amer Kapo rekao je da su napravili značajan pomak u odnosu na prošlu godinu i imaju veći broj izlagača.  

Stručni seminar

- Naš je cilj da se svake godine taj broj povećava i da imamo kvalitetne izlagače kao i ove godine. Posjetioci će narednih pet dana zaista imati šta da vide - naveo je Kapo, dodajući da BiH, kada je riječ o drvnoj industriji, a posebno proizvodnji namještaja, ima šta pokazati i ponuditi i regionu i šire.  

U četvrtak će biti održan stručni seminar „Kako unaprijediti kvalitet izvoza drvne industrije BiH", koji organizira VTKBiH, u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti. Selma Bašagić iz VTKBiH podsjetila je da je drvna industrija prošle godine ostvarila izvoz od skoro 1,3 milijarde KM, u okviru kojeg je izvoz namještaja bio 37,7 posto.       

Ovogodišnji INTERIO, prema riječima predstavnice Privredne komore FBiH Šemse Alimanović, izuzetna je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje visokog obrazovanja i privrede... Direktor „Ećo Companyja„ Suhad Ećo kazao je da se, uprkos dobrim rezultatima, drvna industrija susreće s određenim problemima, kao što su visoka stopa opterećenja rada, nedostatak kvalitetnih kadrova, nabavka sirovina. 

- Sirovine ima dovoljno, ali nije adekvatno raspoređena. Firme bi mogle povećati svoj izvoz i broj zaposlenika ako bi imale kvalitetnu sirovinu u kontinuitetu – naveo je Ećo.

Dodatna vrijednost

Postavka reprezentativne izložbe, u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Arhitektonskim fakultetom, Mašinskim fakultetom i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, stvorit će dodatnu vrijednost povezivanja visokog obrazovanja i privrede.

(Video: Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.