REAKCIJE

Mektić pitao Lukača: Kome su Kozaci 2014. godine bili namijenjeni?

Avaz.ba

14.3.2018

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić osvrnuo se danas na nekoliko gorućih pitanja u državi.

Mektić je, između ostalog, javno pitao ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača "kome su Kozaci u RS bili namijenjeni 2014. godine."

- Vidio sam da je Lukač dao odgovor u "Nezavisnim novinama" na moj intervju za Reuters. Kad god nemaju ništa za mene reći, kažu - radi po nalogu mentora iz Sarajeva, radi po nalogu Bakira Izetbegovića. Staša Košarac je izbjegličku krizu i ilegalne migracije doveo u kontekst Bakira Izetbegovića i da ja ne preduzimam ništa na ovu situaciju zato što je to Bakir Izetbegović rekao. To su notorne gluposti. Mislim ja svojom glavom, nemam ja nikakvih mentora. Za mene je mentor Ustav i zakon ove države. Poručujem Lukaču, ja, barem, mislim da on ne može govoriti o mentorstvu, jer kod njih o svemu odlučuje jedan čovjek. U tome i jest problem i zato se kritički odnosim, ne prema Republici Srpskoj, apsolutno ne. Vlast u RS bezočno krade. Šta meni Lukač ima pričati o nečijem mentorstvu, čije je mentorstvo radar? On meni, da ja ne mislim svojom glavom, a čitava vlast u RS ima jednog mentora, nažalost naopakog, nakaradnog koji je RS doveo u takvu situaciju u kakvu je doveo. Nemojte da govorim da je policija u katastrofalnom stanju. Imam prijatelje gore, radio sam tamo godinama - kazao je Mektić, pa postavio direktno pitanje Lukaču:

- Ko je doveo Kozake i kome su bili namijenjeni? Bili su namijenjeni neposlušnim Srbima! Ja razmišljam svojom glavom, za razliku od njih koji imaju svoje mentore - odgovorio je Mektić, pa nastavio:

- Godine 2014. godine došlo je 120 Kozaka koje je MUP tajno kombijima dovezao s aerodroma iz Beograda u RS, bili smješteni u specijalnoj bazi policije, a dio u hotel u Laktašima, koji su bili namijenjeni za pravljenje incidentne situacije ovdje. Ako je to normalno udruženje, zašto nije došlo javno i transparentno u RS, zašto ih je MUP prevozio kombijima? Zašto niko nije znao kad su došli ovdje? Kakve hoćete dokaze, hoćete da neko nekog ubije, vidite da se prave crne liste - naveo je Mektić.

Što se tiče situacije u vezi ilegalnih imigranata u BiH, Mektić je kazao da situacija nije alarmantna kao što to iznose pojedinci.

- Mi još upravljamo tom krizom i procesom, ali je sve više migranta i ruta je sve aktuelnija. Kapaciteti koje mi imamo i sve aktivnosti koje činimo su dovoljni - dodao je ministar sigurnosti BiH.

Mektić je dodao da se u prva tri mjeseca značajno povećavao broj ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog ulaska, gdje naša Granična policija otkriva ilegalne migrante i ne dozvoljava im ulazak u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.