ANALIZA Krivična djela u vezi izbora

Koalicija "Pod lupom" predstavila analizu izbornih nepravilnosti: Donesene samo tri osuđujuće presude

Autor: M. R. S.
14.03.2018 13:08
A
A
A

U tužilaštvima je od 2006. do 2016. godine bilo 149 predmeta koji se odnose na krivična djela u vezi izbora. Veliki broj ih je odbačen, za dio je postupak u toku, a donesene su samo tri osuđujuće presude, i to jedna novčana kazna i dvije uvjetne.

Kazali su to iz Koalicije "Pod lupom", predstavljajući analizu izbornih nepravilnosti u BiH u ovom desetogodišnjem periodu.

Neki od zaključaka analize su da je nedovoljna otvorenost podataka što ugrožava transparentnost Izbornog procesa, da sve izborne procese karakterizira značajan broj prigovora, žalbi i primjedbi, ali i da je najviše prigovora upućeno na izborni dan.

- Naše preporuke su da se podaci učine dostupnim, da se usvoje univerzalni principi izvještavanja, da se proširi krug osoba koje imaju pravo na prigovor na posmatrače i kandidate. U cilju sprečavanja izbornih krađa potrebno je uvesti skenere glasačkih listića kao i elektronsku identifikaciju birača - rekla je, između ostalog, Jelena Tanasković-Mićanović, koordinator za javne politike Koalicije "Pod lupom".