MIGRANTI Ministar sigurnosti BiH o migrantskoj situaciji u BiH

Na balkanskoj ruti ima oko 50.000 migranata

Autor: M. R. S.
14.03.2018 13:26
A
A
A

Migrantska situacija u BiH nije alarmantna, ali je svakodnevno sve više migranata na takozvanoj balkanskoj ruti, rekao je danas Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. 

Iznio je podatak da su procjene da na toj ruti, između Grčke i zaključno sa BiH, ima 45.000 i 50.000 migranata, te se pretpostavlja da oni imaju namjeru ići u zapadnu Evropu.

- Kapaciteti koje imamo za ilegalne migrante su zadovoljavajući - kazao je Mektić, ali i istaknuo da je potrebno naći načina da se popune resursi te pojasnio da u Graničnoj policiji ima petina nepopunjenih radnih mjesta, što je oko 500 službenika.

- Povećava se broj ilegalnih pokušaja ulaska, gdje ih otkrivamo na granici, ali koridor se širi. Bio je kod Trebinja, i ide ka istočnoj Bosni, Višegradu. I to nam stvara dodatne probleme - napomenuo je Mektić.

Kazao je i da ovaj problem moraju zajedno rješavati zemlje zapadnog Balkana i da ima nekorektnosti.

- Ne poštuje se Sporazum o readmisiji. Gleda se da se veći dio problema prebaci susjedima - tvrdi Mektić.

Dodao je da će od Fronteksa zatražiti monitoring svih graničnih prijelaza 'da vidimo ko okreće glavu i propušta migrante'.

Na pitanje o "Noćnim vukovima" i tome da li su sigurnosna prijetnja za BiH , odgovorio je da neke namjere koje dogovara vlast RS, da dođu na dan izbora, pokazuju da mogu biti ozbiljna prijetnja, kao grupa za pritisak.