SAZNAJEMO

Sud BiH: Dosadašnja tužilačka praksa izlazila iz zakonskih okvira kod davanja imuniteta i provođenja posebnih istražnih radnji

Avaz.ba

14.3.2018

Sud BiH uputio je dopis Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH u kojem obavještavaju taj kolegij da Sudu BiH nije dostavljen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Riječ je o izmjenama ZKP-a koje je naložio Ustavni sud BiH još u junu prošle godine, jer su pojedine odredbe ovog zakona neustavne i nisu u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

Usaglašavanje odredbi

Sud BiH ističe i da ni u jednom obliku nije konsultiran u vezi procesa usaglašavanja odredbi ZKPBiH s Ustavom BiH.

- Obavještavamo Vas da je Sud BiH, samoincijativno, Ministarstvu pravde BiH dostavio svoj Prijedlog za usaglašavanje odredbi ZKP-a s Ustavom BiH, međutim, Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde BiH nije uvažila primjedbe i prijedloge Suda BiH. Prije nego se osvrnemo i izložimo komentare na predloženi Nacrt zakona, želimo naglasiti da određena rješenja iz predloženog Nacrta ne rješavaju problem neusklađenosti odredbi ZKP-a s Ustavom BiH, dok su određena rješenja problematična u procesnom smislu - navedeno je u dopisu.

Dalje je obrazloženo da Sud BiH smatra da Odluka Ustavnog suda nalaže jasno i precizno propisivanje odredbi ZKP-a BiH, odnosno konkretizaciju materije koja se normativno uređuje, sve u cilju sprečavanja nepreciznosti i proizvoljnosti u tumačenju i primjeni zakona.

- Prijedlog Suda BiH izrađen je na osnovu analize tužilačke prakse iskustava u praktičnoj primjeni procesnih odredbi ZKP-a BiH, s fokusom na procesnu logiku i ciljeve pravnih normi, u kojem smislu smatramo da je uloga Suda BiH od iznimnog značaja. Dosadašnja tužilačka praksa je, naime, u velikoj mjeri izlazila iz zakonskih okvira kada su u pitanju procesni imunitet i predlaganje provođenja posebnih istražnih radnji. Takva praksa dovela je do sve češćeg kršenja zagarantiranih ljudskih prava i stalnom povećanju broja apelacija pred Ustavnim sudom BiH i Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP). Također, nejasne zakonske odredbe, koje su trebale osigurati provođenje istrage u razumnom roku, otvarale su prostor za odugovlačenje istraga i pravnu neizvjesnost za osumnjičene, što u Odluci o dopustivosti primjećuje i Ustavni sud BiH - naveli su iz Suda BiH.

Iz tih razloga, Sud BiH smatra da se proces usaglašavanja odredbi ZKP-a BiH s Ustavom BiH trebao zasnivati na analizi dosadašnje prakse i uvažavanju ustavnih načela kao legitimnih ciljeva društva.

- Smatramo da ponuđeni Nacrt zakona ne uspijeva, u cjelini, odgovoriti zadacima postavljenim Odlukom o dopustivosti br. U - 5 /16 – navodi se u dopisu Suda BiH, u kojem su detaljno obrazložili komentare na predloženi Nacrt zakona.

Neustavne odredbe

Podsjećamo, šestomjesečni rok, koji je Ustavni sud dao za usaglašavanje Zakona o krivičnom postupku, ali i Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH s Ustavom BiH, istekao je još 29. decembra, a PSBiH još to nije ispoštovala.

Kada je postalo sve izvjesnije, da će Ustavni sud BiH uskoro van snage staviti neustavne odredbe ovog zakona, Ministarstvo pravde BiH najavilo je skoro upućivanje u proceduru svog nacrta zakona.

Delegacija Evropske unije u BiH nedavno je uputila javni apel Ministarstvu pravde BiH i Vijeću ministara BiH da što prije utvrde i upute Parlamentu BiH ovaj zakon.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.