EKOLOGIJA

Ekolozi: BiH mora očuvati svoje rijeke

Fena

14.3.2018

Koalicija za zaštitu rijeka BiH je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana akcije za rijeke, organizirala akciju na obalama Vrbasa, Željeznice, Drine, Orlje i Kruščice s istom porukom - rijeke moraju ostati netaknute.

Koalicija od svog osnivanja 2016. upozorava da su rijeke u BiH pod velikim ritikom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, od kojih su najvažnije kvalitet vode i bogatstvo biodiverziteta, zbog planova za izgradnju velikog broja hidroelektrana na njima.

Tvrde da, kako je saopćeno, izgradnja novih hidroenergetskih objekata u BiH ne garantira veći doprinos energetskoj sigurnosti, zbog efekta klimatskih promjena i njihovih utjecaja na režim voda, a male hidroelektrane daju izuzetno nizak doprinos energetskom bilansu u odnosu na ogromne štete nastale kao posljedice njihove gradnje i upotrebe.

Hidroenergetski projekti, osim što mogu dovesti do trajnih poremećaja i nesagledivih posljedica za prirodu, ograničavaju pristup vodi lokalnim zajednicama i utječu na neravnopravnu raspodjelu korištenja vode kao zajedničkog prirodnog resursa.


- BiH je jedna od posljednjih zemalja u Evropi koja ima kvalitetnu prirodnu vodu za piće, što se izgradnjom hidroelektrana drastično mijenja i ugrožava pravo naših građana na čistu i zdravu vodu za piće – navode iz te koalicije.

Tokom akcije upozorili su na probleme s kojima se bore s ciljem očuvanja rijeka i pokazali da ima ljudi koji su spremni da se za njih bore.

Koalicija će, kako je istaknuto, nastaviti sa zagovaranjem pravednog korištenja vodenih resursa za vodosnabdijevanje, zaštitu prirode, sportske i sve druge aktivnosti koje ne nanose štetu društvu, prirodi i ekonomiji države u cjelini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.