INVESTICIJE

Puštena u rad VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u BiH

A. Kamber

14.3.2018

Foto: A. Kamber

EP HZHB danas je otvorila prvu vjetroelektranu u BiH. Riječ je o VE Mesihovina na području općine Tomislavgrad.

Na svečanom dijelu manifestacije prisutnima su se obratili generalni direktor EP HZHB d.d. Mostar Marinko Gilja i predsjednica Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je prije 10 godina i postavila kamen-temeljac i koja je u rad i pustila VE Mesihovina koja će, prema njenom mišljenju, poslužiti kao primjer drugima za investicije jer je, kako je kazala, ovom VE BiH već stavljena na međunarodnu investicijsku mapu.

- VE Mesihovina povećat će proizvodnju električne energije za 165,17 GWs godišnje, što je 10 posto od ukupne proizvodnje u energetskom sistemu ovog preduzeća. Navedena VE ima 22 vjetroagregata instalirane snage 50,6 MW, a u nju je investirano 82 miliona KM, od čega je 72 miliona KM kredita od Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dok su ostatak vlastita sredstva. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 KWs godišnje, VE Mesihovina može snabdjeti električnom energijom oko 27.500 domćinstava - kazao je Gilja, dodajući da uprkos poticajima koji se očekuju za obnovljivu energiju iz VE, poskupljenja struje neće biti, nego, čak moguće i pojeftinjenje. Gilja je najavio i nove projekte EPHZHB već od ove godine.

Zadovoljstvo otvaranjem VE izrazio je i načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin. Najavio je u ovoj godini nastavak radova na još jednoj VE. O radovima se pozitivno izrazio i bukovački župnik fra Mladen Rozić, koji je i blagoslovio otvaranje VE, ističući trenutak „prijateljstva čovjeka i vjetra kao Božije darove“.

Nakon današnjeg puštanja u rad prvih sedam vjetroagregata za zvanice među kojima su bili i predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik FBiH Marinko Čavara, federalni premijer Fadil Novalić i brojni drugi predstavnici vlasti i privrede iz BiH i Hrvatske, slavlje je nastavljeno u Svadbenom salonu u Tomislavgradu.

Projekt VE Mesihovina pokrenut je 2004. godine, da bi od ove godine, uz sedam hidroelektrana, EP HZHB imala i jednu VE, a najavili su i izgradnju HE Vrilo u općini Tomislavgrad, u koju je planirano investirati oko 90 miliona eura. Postavljanje kamena temeljca za ovu HE planirano je za ljeto 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.