BIH

Hadžihafizbegović za Avaz.ba: Šestoaprilska nagrada je vjetar u leđa meni, ali i svim kulturnim radnicima

A. SOKOLOVIĆ

14.3.2018

Jednog od najboljih bh. glumaca, Emira Hadžihafizbegovića, vijest da je dobitnik Šestoaprilske nagrade zatekla je na snimanju seta serije "Konak kod Hilmije". 

- Zaista sam presretan zbog ove nagrade. Zahvaljujem se svima koji su prepoznali moj rad. I prije nego što sam dobio Šestoaprilsku nagradu osjećao sam se nagrađenim, jer su me predložili ljudi pred kojima stojim mirno - to su pripadnici Specijalne jedinice 'Laste'. Uz sve to, nagradu sam dobio u jakoj konkurenciji - kazao je Hadžihafizbegović za Avaz.ba.

Ovo je samo jedna u nizu nagrada koju je dobio naš vrsni glumac.

- Ova nagrada je vjetar u leđa, ne samo meni kao pojedincu, već i ostalim kulturnim radnicima. Ja vrlo dobro znam bekgraund ove nagrade i znam da je ovo značajna društvena nagrada koja pojedinca obavezuje da nastavi i dalje posvećeno raditi svoj posao. Uz sve, nagrada me zatekla i na mjestu Upravnika Kamernog teatra i nakon nekoliko svjetskih filmskih nagrada koja sam dobio posljednjih godina - kaže nam Hadžihafizbegović. 

Dodao je da čovjek ne može kazati da nije sretan, ali će i ovoga puta, kako je rekao, i na dodjeli glasno progovoriti o tome da društvo nije do kraja prepoznalo  značaj kultnog konteksta u promociji države. 

- Atrofija kultnog miljea unutar Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, nešto je što je poziv za uzbunu, jer u vremenima koja su pred nama granice Evropske unije bit će omeđene kulturnim identitetima, a sve ostalo će se utopiti u neoliberalnoj kapitalističkoj priči. Hvala svima koji su glasali da dobijem ovu nagradu i koji su me predložili. Idemo dalje raditi, nagrada je dobar osjećaj, ali treba je, kako Krleža kaže, 'vrlo brzo staviti za leđa i ići dalje, jer umjetnik ne smije da razmišlja samo u kontekstu nagrade, jer mora razmišljati o djelu koje porađa' - kazao je Hadžihafizbegović za Avaz.ba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.