USPJESI

Bosanac u državnom timu Austrije u podvodnom ragbiju

Šehić: Učestvuje na brojnim turnirima

I. SKEHO

15.3.2018

Mnogi nikad nisu ni čuli da postoji podvodni ragbi, a jedan Gornjovakufljanin zaigrao je za reprezentaciju Austrije u tom sportu! Irfan Šehić prvi je Bosanac u državnom dresu Austrije u podvodnom ragbiju.

Dubina bazena

Iako nepoznat sport na našim prostorima, podvodni ragbi nastao je još šezdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj. Igra se u bazenu minimalne dubine od 3,5 metara, a cilj igre je ubaciti loptu u korpu. Lopta je slična onoj rukometnoj, a napunjena je slanom vodom tako da tone ako se ispusti.

Ekipu čini 15 igrača, od kojih je njih šest u vodi, po dvojica na poziciji golmana, odbrane i napada. Oni se međusobno izmjenjuju na površini i pod vodom. Meč traje, u prosjeku, dva puta po deset minuta.

Trenutno su u ovom sportu najbolji Norvežani i Šveđani, a veoma je popularan u Austriji, Španiji, Turskoj, Češkoj, Italiji, Kolumbiji... Na našim prostorima igra se u Srbiji, gdje je nedavno formiran prvi klub.

- Podvodni ragbi treniram skoro dvije godine. Sve je počelo kad sam u toku master studija dobio posao u firmi koja se bavi razvojem softvera za ronilačke kompjutere i prateću opremu. Jedan od tadašnjih radnih kolega, koji važi za jednog od najboljih napadača u Austriji, pričao mi je s velikim entuzijazmom o tom sportu, treninzima i internacionalnim turnirima. Budući da sam imao u planu da se počnem baviti nekim sportom, jer sam zbog prirode posla mnogo sjedio, a i zbog ljubavi prema vodi, bila je to odlična prilika da probam nešto novo – prisjeća se Šehić svojih početaka u ovom sportu.


Podvodni ragbi: U vodi je šest članova jednog tima

Već na prvom treningu znao je da je podvodni ragbi ono čime se želi nastaviti baviti.

Taktika i tajming

- Klupske kolegice i kolege odlično su me prihvatili i svakim treningom sam postajao sve bolji, kako na kondicionom planu, tako i sa pregledom igre i osjećajem za taktiku i tajming. Prije ragbija, aktivno sam se bavio biciklizmom, a sada mi to dođe kao dodatni kondicioni trening - govori Šehić.

Na poziciji je odbrambenog igrača u ekipi STC Grac, zajedno sa još 35 članova. Skoro svakog mjeseca nastupaju na turnirima u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Češkoj i drugim zemljama, što Šehiću omogućava razvoj i napredak u karijeri. To je prepoznao i selektor reprezentacije Austrije, koji ga je pozvao u nacionalni tim pa je Irfan početkom marta na turniru u njemačkom Bambergu imao prvi nastup za reprezentaciju Austrije u podvodnom ragbiju.


Osjećaj za igru  

- Grac je naredne godine domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ragbiju. Plan je da budem u najboljih 15 koji će zaigrati za nacionalni tim Austrije. Planiram obići što više turnira, jer je to najbolji način da se brzo stekne iskustvo i nauče nove stvari kada su u pitanju taktika i osjećaj za igru – kaže Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.