GRAČANICA

Kome će pripasti zbirka od stotinu unikatnih satova

Halilović pored svoje velike i vrijedne zbirke: Kome će pripasti

H. ČALIĆ

15.3.2018

Brojne Gračanlije u utorak su se ispred Šarene džamije u Gračanici oprostile od svog sugrađanina Muhameda Halilovića (82), poznatog najstarijeg sahadžije u gradu. Prema njegovoj želji, ukop je obavljen u rodnom Tešnju, na mezarju Hrvatinovići.  

S obzirom na to da Halilović nije imao potomstvo, njegova kuća, koju je ranije prodao, ostala je zaključana, a na zidovima dvije sobe ostala je velika zbirka unikatnih zidnih satova svih vrsta, oblika i dizajna, a mnogi i danas otkucavaju vrijeme.

Zanat je Halilović završio u rodnom Tešnju, usavršavao ga u Zemunu, radio je u Tuzli, Banjoj Luci, Bihaću i Travniku, a najduže se zadržao u Gračanici. Bio je i zlatar, ali i šahista i dogurao je do majstorskog kandidata.

Kad smo lani, dok ga bolest nije bila potpuno shrvala, razgovarali sa Muhamedom o njegovoj impozantnoj zbirci, bilo je pravo uživanje slušati otkucaje stotinjak satova, od kojih su neki visoki i do dva metra.

Muhamed ih je posmatrao s dosta ljubavi, jer ih je godinama strpljivo sakupljao po Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, našoj zemlji.

- Donio sam tešku odluku. Nemam potomstvo, nemam kome ostaviti ove moje ljepotane pa sam odlučio prodati ih. Dao bih ih sve zajedno za pet-šest hiljada maraka – kazao nam je tada Halilović.

No, mušterija nije bilo, satovi su ostali tamo gdje im je Muhamed odredio mjesto na zidovima. Njihovi otkucaji nisu prestali, ali se za sada ne zna kakva će ih sudbina zadesiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.