STAVOVI

Dodik: Većina u RS izjasnila bi se na referendumu za pripajanje Srbiji

Srna

16.3.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi se većina Srba u RS danas, kada bi imali priliku, izjasnila na referendumu da se RS pripoji Srbiji. Dodik je potvrdio da bi volio da se nekada raspiše takav referendum, da to ne krije i da o tome godinama govori.

- Ne krijem to, mislim da je to prirodno i da će na kraju ta politička priroda i pobijediti. To se ne može zaustaviti, to je i do sada zaustavljano, do sada je to bila tabu tema - rekao je Dodik za TV "Pink".

Dodik je ponovio da je BiH nametnuta Srbima kao moranje od međunarodnog faktora koji želi da kaže da je BiH država, a Republika Srpska nije, dok u Dejtonu i Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda koji su izvorište svog suvereniteta i odluka na zajedničkom nivou. 

- Mi polazimo od toga da Republika Srpska, sa stanovišta definicije države, ima sve elemente - teritoriju, narod i vlast. I jedino ona to ima u BiH, u kojoj danas ništa ne funkcionira, osim RS. Zajednički nivo je izgubljen jer nema konsenzusa. Stranci nas 25 godina maltretiraju i manipuliraju s navodnim kompromisom u BiH, to je taj problem koji neće dozvoliti BiH da preživi - istaknuo je Dodik.

On je izjavio da je činjenica da je "srpski narod bio spreman da preživi 20 godina torturu međunarodne zajednice i nije se odrekao RS, koju voli i u njoj se osjeća svoj na svome".

Predsjednik Dodik je rekao da je BiH "sklepana na nemogućim principima" i da, kada bi ostala sama, "ne bi sastavila 24 sata".

On je istaknuo da Srbi više ne smiju ući u zabludu o multietničkim zajednicama, te podsjetio da su Srbi dali svoju državu Srbiju, "uvalili se u Jugoslaviju jednu, pa drugu", i da je to bio opći promašaj srpske nacionalne politike i srpske nacionalne ideje.

- I šta smo dobili na kraju tog stoljeća u kome smo formirali Jugoslaviju, ništa, dobili smo stradanje, rasparčavanje, satanizaciju, izolaciju. Zar Srbi sada trebaju ponovo biti u zabludi i prihvatiti BiH na istim principima na kojima Jugoslavija nije mogla uspjeti. Ko očekuje da smo toliko glupi politički?! - rekao je Dodik.

Komentirajući "često etiketiranje Srba kao genocidnog naroda", Dodik je izjavio da su muslimani u BiH, još prije početka proteklog rata, počeli s propagandom o tome da su Srbi genocidan narod.

Govoreći o ratnim zločinima, Dodik je rekao kako misli da je jedino rješenje za budućnost da se svi istovremeno izvinu jedni drugima.

- Insistiranje da se samo Srbi izvinjavaju, značilo bi predodređivanje krivice. Stradali su Srbi, stradali i drugi u proteklom ratu, ali isto tako ostao je neraščišćen ogroman problem među nama, a to je Drugi svjetski rat, masovno ubijanje Srba - rekao je Dodik.

On je govorio o stradanju Srba u Prebilovcima, ali i o malo poznatom stradanju 6.000 Srba u mjestu Stari Brod, nizvodno od Višegrada, gdje ih je u zbjeg od Sarajeva, preko Romanije niz Drinu natjerao Jure Francetić, a pobile ustaše u roku od dva dana.

Dodik je naglasio da na zapadu vlada opća antiruska histerija, dok Republika Srpska odlično sarađuje s Rusijom, da se on godišnje bar jednom vidi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te da je za njega čast da a jednim od vodećih ljudi svijeta porazgovara o problemima.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se Srbi moraju vratiti sebi i okupe se, te istaknuo da je najvažnije što se Srbija kroz Aleksandra Vučića vratila konceptu Srbije kao nacionalne države Srba i drugih građana koji u njoj žive.

- Mislim da je Srbija uspjela u posljednje tri godine ili pet da vrati Kosovo na međunarodni plan, da se o tome razgovara, dok se prije toga o tome šutjelo kao o gotovoj stvari - naveo je Dodik.

On je rekao da Amerika više nije moćna kao prije, ali da je ne treba zanemariti, te ukazao na postojanje dvojnih standarda.

- O vojsci Kosova ne postoji nijedan zvanični dokument, nigdje to nije pomenuto osim u nastojanjima Albanaca da to naprave, međutim dobili su podršku Amerike. S druge strane, Republika Srpska ima pravo na vojsku i u Ustavu, i u Dejtonskom sporazumu, ali to ne može funkcionirati. Dokle će ovdje da budu različiti principi?! - naglasio je Dodik.

Dodik je istaknuo da RS ima pravo na vojsku više od bilo koga u regionu.

- Ako je ovo princip, onda ćemo mi tražiti da se ukine sporazum o Oružanim snagama BiH i tražit ćemo da se formira vojska Republike Srpske, jer mi više imamo pravo na to nego bilo ko u regionu - dodao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.