SKANDAL

Selman firmama članova NO Razvojne banke FBiH dao 4,6 miliona maraka

M. AŠČIĆ

16.3.2018

Salko Selman, direktor Razvojne banke Federacije, čije poslovanje već danima češlja Finansijska policija, odobrio je članovima Nadzornog odbora ove banke, koje je imenovala Vlada na prijedlog SDA, odnosno firmama u kojima su vlasnici ili odgovorne osobe, milionske kredite, otkriva „Dnevni avaz“. Dobar dio sredstava nije naplativ.  

Primaju i naknade

Faksimil kredita i garancija koji su odobreni firmi „Jata“

Sredstva su odobrena firmi „Jata“ iz Srebrenika, čiji je uposlenik zamjenik predsjednika Nadzornog odbora banke Asim Omanić, te kompaniji AAS iz Bosanskog Petrovca, čiji je vlasnik Amir Avdić, također član NO banke. Avdić je i potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA USK. Oni kao članovi NO banke primaju i naknade od 1.340 maraka.

U posljednje dvije godine firmi „Jata“, što potvrđuju dokumenti koji su u posjedu „Avaza“, odobreni su ekspresni krediti od Razvojne banke, i to zaključno s julom prošle godine. No, firma uopće ne vraća kredite.

Prema spisku Razvojne banke o odobrenim kreditima, koji su izuzeli i inspektori Finansijske policije, „Jati“ je 20. aprila prošle godine odobreno 500.000 KM kredita, a godinu ranije, 15. novembra 2016., pola miliona maraka.

U julu 2016. firmi je isplaćeno 250.000 KM. Nijedan od ovih iznosa nije naplativ i oni se  nalaze u kategoriji E. U aprilu te godine odobreno joj je na osnovu ugovora o kreditno-garancijskim poslovima i 1.500.000 KM. S kreditima i garancijama, ukupno je firmi „Jata“  od 2. juna 2016. do 30. juna 2017. odobreno 4.383.117 KM.

Nenaplativa sredstva

Avdićevoj kompaniji AAS odobreno je 256.136 maraka, ali je on ostao dužan banci 128.188 KM, a sredstva su sada navedena kao nenaplativa.

Ove otkrivene malverzacije Selmana i članova SDA jedan su od krucijalnih razloga što žele spriječiti imenovanje troje izvršnih direktora i sedmog člana NO. Jer, očito je da je SDA poklopila sve finansijske tokove i Kreditni odbor banke. I premijer FBiH Fadil Novalić obaviješten je o svemu, ali mjesecima šuti i ne saziva Skupštinu.

 Umjesto 2,8 miliona kolaterala priložili 207.200 K


Jedna od malverzacija Selmana i Omanića jeste i izmjena kolaterala - pokretne imovine po kreditnom zahtjevu firme „Jata“ od 23. juna 2017. na iznos od 1.500.000 miliona KM. Prema ovom ugovoru, kolateral za kredit bili su kamioni, koji su kao takvi vlasništvo banke.

No, „Jata“ je bez saglasnosti banke prodala kamione i dala zamjenske, koji su, kako je utvrdio vještak, vrijedni ukupno svega 207.200 KM.

Pravnici iz Razvojne banke kasnije su procijenili da je prihvatljiva vrijednost kolaterala 2.808.555 KM. Bez obzira na ove nepravilnosti, Selman je dao odluku na odobrenje Kreditnom odboru, koji je ovaj očiti kriminal i aminovao.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.