SAZNAJEMO

Spremna optužnica protiv Mihajlovića!

M. AŠČIĆ

16.3.2018

Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana trebalo bi podići optužnicu protiv Bože Mihajlovića, suspendiranog državnog tužioca, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“ od više izvora iz ove pravosudne institucije.

Novac od prostitucije

Saznajemo da je optužnica spremna. Pitanje je samo trenutka kada će biti i poslana Sudu BiH na potvrđivanje, s obzirom na to da je istraga okončana, a optužbe protiv teško kompromitiranog tužioca potvrđene.

Mihajlović je iskaz u svojstvu osumnjičenoga dao prije dva mjeseca.

Prema saznanjima „Avaza“, Mihajlović će biti optužen za krivično djelo nesavjesnog rada u službi u aferi „Nestali novac“, u kojoj ga tužioci sumnjiče za krađu 300.000 maraka iz 12 predmeta koje je vodio. Novac se nalazio u sefu Tužilaštva BiH, a 3.000 KM potjecalo je iz jednog predmeta o prostituciji, oduzetog od strane državljanke.

Naši izvori tvrde da će Mihajlović biti optužen za još jedno krivično djelo, s obzirom na službeni položaj koji je imao, jer je u to vrijeme bio šef Odjela za privredni kriminal i korupciju pri Tužilaštvu. Za sada nije precizirano o kojem se djelu radi.

Optužnica protiv Mihajlovića bit će podignuta uprkos velikim naporima pojedinaca iz Tužilaštva BiH da se on spasi. Prije svega tužioca Dubravka Čampare, koji je na sve načine uz pomoć političkih mentora nastojao bivšeg šefa spasiti sudskog procesa, koji je sada neizbježan.

Iskazi svjedoka

Neuspješni su bili i pokušaji da se pljačka novca montira Sadini Beridan-Zuhrić, Mihajlovićevoj teško bolesnoj daktilografkinji. Ona, međutim, s novcem uopće nije imala dodira, čime je ova Čamparina smišljena prevara, uz pomoć tadašnjih čelnika Suda, također pala u vodu. Uostalom, ni iskazi saslušanih svjedoka Tužilaštva ne idu u prilog Mihajloviću, jer niko nije potvrdio njegov dio iskaza da nema ništa s krađom.

Pokazao beskrupuloznost

Mihajlović će ostati upamćen i po tome što je tražio od Suda BiH da mu se dodijeli advokat po službenoj dužnosti, pravdajući to time da „nije u stanju plaćati advokata“.

No, ovaj tužilac imao je mjesečna primanja viša od 4.000 maraka, a utvrđeno je da je tokom počinjenja krivičnog djela pokazao i beskrupuloznost, jer je iz predmeta uzimao i iznose od 65 eura, ali i 30 kuna. Iz deset predmeta sumnjiči se da mu je nestalo 174.580 maraka. Od toga, samo iz jednog predmeta 55.802 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.