BICIKLIZAM

Održana Skupština Biciklističkog saveza BiH: Dodijeljene nagrade i donesene nove odluke

F. Fočo

S.Me.

17.3.2018

Održana je prva Skupština Biciklističkog saveza BiH za 2018. godinu, na kojoj su donesene odluke o nastupima za ovogodišnje trke i registraciji novih klubova. Također je bila upriličena i dodjela nagrada, uz izvještaj o protekloj godini.

Biciklistički savez BiH ove godine broji 29 klubova koji su registrirani, sa oko 150 aktivnih licenciranih vozača. Za Avaz.ba govorio je Zlatko Berbić, predsjednik Saveza.

- Cilj Saveza je da izađe u susret novim rekreativcima i vozačima jer od ove godine ulazimo u projekt izdavanja "Loyalty" kartice Biciklističkog saveza, koja će koštati 25 KM. Svaki rekreativac, ali drugi koji žele biti član Saveza, moći će preko internetske stranice Saveza dobivati sve informacije - gdje su biciklističke staze, kakvi si popusti...- rekao je Berbić.

Ovo je bila jedna od odluka Saveza koja se mora provesti na nivou svih 29 klubova.

Što se tiče izvještajnog dijela Skupštine, Zlatko Berbić je govorio o najuspješnijim biciklistima iz BiH, kao i budućnosti ove discipline.  

- Prošle godine imali smo dva visokorangirana međunarodna vozača. Jedan od vozača je Lejla Tanović, koja je u top 70 u svijetu i bila je prvakinja Balkana. Ona je ove godine dobila i olimpijsku stipendiju. Drugi je stariji kadet, Husein Selimović, koji se plasirao u sami vrh na Balkanskom takmičenju, a bio je drugi na hronometru istog takmičenja - ističe predsjednik Saveza.

- To daje za pravo da u budućnosti očekujemo da će Selimović napraviti novu generaciju biciklista jer iza njega stoji grupa mladih ljudi koji nam daju za pravo da promišljamo o biciklizmu na pravi način. Također, možemo očekivati da biciklizam bude u usponu, što nam je cilj u naredne četiri godine, ali i da imamo učesnika na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju - kazao je Berbić.

Dodijeljeni su pehari i medalje za najuspješnije, a u razvojnom dijelu najavljeno je 20 novih trka u ovoj godini, od čega je jedna Beograd - Banja Luka. Također će biti utrka Balkanskog prvenstva u "downhillu", čime je uvedena i nova vrsta biciklizma ne samo u bosanskohercegovački Savez nego i Balkanski, koji broji šest država. U Sarajevu će se ove godine održati prva utrka "downhill" Balkanskog prvenstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.