SARAJEVO

Šta se dešava na Medicinskom fakultetu: Duševna bol vrijedi 29.400 KM

Medicinski fakultet: Zapošljavanja i nacrno

S. KURT

18.3.2018

Otkako je na čelo Medicinskog fakulteta u Sarajevu izabrana dekanesa Semra Čavaljuga, u ovoj se obrazovnoj ustanovi skoro svakodnevno dešavaju skandali. 

- Samo u dva mjeseca na adresu fakulteta izrečeno je pet kazni, između ostalog i zbog rada nacrno - kaže za „Avaz“ izvor blizak Medicini.

Tako su, saznajemo, unatoč moratoriju o zapošljavanju Vlade Kantona Sarajevo, na fakultetu zaposlene dvije osobe u administraciji, no nijedna nije prijavljena niti se plaća porez za njih.

- Ne znam za takav slučaj u jednoj javnoj ustanovi - navodi naš izvor.

On dodaje da je ipak najneobičniji potez nove dekanese što je prihvatila nagodbu s dr. Sandrom Vegar-Zubović, kojoj je fakultet isplatio 29.400 KM zbog duševne boli koju je pretrpjela jer prije devet godina nije izabrana za docenticu.

- Advokat fakulteta Mithad Đurđević gotovo je taj slučaj doveo do kraja. Upozoravao je da je u slučaju nagodbe potrebno mišljenje sudskog vještaka. No, o tome se nije vodilo računa i dr. Vegar-Zubović isplaćena je povisoka suma - navodi naš izvor.

On dodaje da je zbog nezvanične odluke, o kojoj se samo govori, da bivši doktori s KCUS-a, bilo redovni profesori, bilo vanredni, bilo docenti, ne izvode nastavu, stanje nastavnog kadra na Medicini gotovo neodrživo.

- Nastavu na gastroenterohepatologiji izvodi i drži docent, na plastičnoj hirurgiji vanredni profesor, ortopediju predaje jedan docent... - ističe naš izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.