UPOZORENJA

Poljoprivrednici poručili: Ministre koji ne dođu smatrat ćemo neprijateljima

Avaz.ba

18.3.2018

Na dnevnom redu sutrašnje hitne sjednice Vlade FBiH konačno bi se trebao naći program isplate poticaja za treći kvartal prošle godine koji je resorno ministarstvo uputilo u proceduru prije više od mjesec dana, saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

"Radi se o 11,5 miliona KM, koliko država duguje mljekarima i ovčarima već skoro devet mjeseci. Radi se o sredstvima koja su spremna za isplatu i čekaju samo da program bude usvojen na Vladi", kaže se u saopćenju.

Iako je sjednica zakazana, u javnosti su se pojavile glasine da bi neke od stranaka mogle bojkotirati sjednicu i nastaviti s blokadom izvršne vlasti.

"Ako su glasine tačne, želimo unaprijed obavijestiti sve ministre da ćemo sve one koji ne dođu na sjednicu smatrati neprijateljima poljoprivrede", poručili su iz Udruženja.

Navode kako poljoprivrednici nemaju vremena da čekaju rješavanje stranačkih nesuglasica u FBiH.

"Nas ne zanima ni politika ni kadrovska rješenja u federalnim institucijama. Mi samo želimo ono što nam pripada. Poljoprivrednici uredno ispunjavaju svoje obaveze prema državi. Država treba da ispunjava obaveze prema nama. Možda bi uvaženi ministri trebali ostati bez primanja devet mjeseci da shvate našu situaciju. Nažalost, oni čak i ako ne dođu na sutrašnju sjednicu, uredno će primiti plaću za svoj nerad", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja su upozorili sve one koji se sutra ne pojave na sjednici da moraju biti spremni na masovne proteste poljoprivrednika: "i to ispred centrala stranaka koje će biti direktni krivac za eventualno neusvajanje programa a koje smo spremni držati u blokadi sve dok ne prestanu voditi predizbornu kampanju preko naših leđa".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.