MART ČISTI ŠKART

Latić: Ako bih bio cinik, ostavio bih Bakira doživotnim predsjednikom, jer je on grobar ove stranke

The Bosnia Times

20.3.2018

Odluka Elmedina Konakovića da napusti SDA je bijeg iz zvjerinjaka, kazao je ugledni novinar i publicista Nedžad Latić gostujući u političkom magazinu „Acta“ na TV Alfa, prenosi The Bosnia Times. Latić je istaknuo da nije u pitanju ni politika ni ideologija ni stav.

- On je shvatio da je u jednom zvjerinjaku vrlo opasnih ljudi, koje je takvim, kao političke zvijeri, napravila devijantna pojava, kriminal, korupcija, sve što bitno određuje tu stranku. On je jednostavno iskočio, bojeći se da će postati žrtva, da se na njegovim leđima neće slomiti kola, jer se obično ovi krupniji izvuku - ocijenio je Latić.

Kada je riječ o brojnim ostavkama i isključenjima iz SDA, o tzv. „pospremanju stranke“, Latić napominje da o tome, na taj način, govori samo bračni par Izetbegović, ali ne i treća osoba. Riječ je, kaže, o „autokratizmu, jer njih dvoje drže stranku“.

- Karika je pukla na Amiru Zukiću. Preko njega je išao taj kriminal i korupcija, crni fondovi, finansiranje kampanja, reketi - kazao je Latić.

Ugledni bh. novinar ističe i da su "oba slučaja - Mirsad Kukić i Elmedin Konaković - povezana s Amirom Zukićem".

- Mislim da su Konaković i Zukić rođaci, mislim da su od Rogatice. Ima taj „Rogatički klan“, a s druge strane Kukić je bio jedan od osumnjičenika u predmetu, mnogi su mislili da je Zukić žrtveno janje da se ulovi Kukić. Očito je čovjek vidio da mu spremaju nešto takvo i pobjegao. Nema tu političkih ideala, razlika u mišljenju, odnosa prema Bosni - sad vidim da su postali degutantni, mislim na režim. Vidim sad ga proglašavaju gorim od Fikreta Abdića, izdajnikom. Pa izdajnik je valjda nacije, ali za njih ne, za njih je izdajnik neko ko izda stranku, stranka - to sam ja, ne država - kazao je Latić. 

U proljeće izborne godine bude se paranoje, istaknuo je Latić, napominjući da je to jedan oblik diktature. 

- Ja sam nazvao Bakira Izetbegovića 'baršunasti diktator', jer on ima poluge unutar tih sistema, kako policijskih tako i sudskih, tako da nekome može slomiti kičmu. Pošto su ujesen izbori, oni sad pokazuju tu paranoju. Kad se zatvore sami sa sobom, znaju kakvi su kriminalci - kazao je Latić.

On ocjenjuje da se oni mogu spasiti samo ako opstane stranka, naglasivši da to nije moguće u ovom obliku.

- Pošto je bošnjački faktor unutar BiH jako oslabljen s Bakirom Izetbegovićem kao liderom, vidim da se opozicija budi. Dobro je ikako opstala opozicija s ovako opakim režimom i sistemom. Te tri stranke, vidim da su uspravne, mislim na SDP, SBB i Našu stranku. To je jako dobro, to je jedan prostor gdje imamo kisika - kazao je Latić.

Procjenjuje i da će SDA izgubiti veliku moć na izborima u oktobru.

- Ako bih bio cinik, ja bih ostavio Bakira Izetbegovića doživotnim predsjednikom jer je on grobar ove stranke, on je odvodi u grob na način da sahranjuje njene ideale. To je bila slobodarska stranka, antitotalitaristička, a on od nje potpuno suprotno pravi jer je politička neznalica. Došao je ne zdravorazumskim, logičkim putem, nego mitskim, zato što je sin mitskog oca nacije. Od njega je ovakvu ličnost napravila njegova supruga, koja je psihološki puno jača od njega, pa čak možda i inteligentnija - istaknuo je Latić.

Poznati bh. novinar govorio je i o nedavnom napadu na njega, kazavši kako je uvjeren da je napadač imao namjeru da ga ubije.

- Ovaj moj nesuđeni ubica - ja zaista mislim da me htio ubiti, s obzirom na to da se radi o kik-bokseru, profesionalcu, opasnom čovjeku, koji jednim udarcem može ubiti čovjeka, strašno je izvježban, snažan. Kako sam uspio otkriti, on pripada stranačkim grupacijama i mislim da je ponukan, drilovan. Istražio sam sam, nije policija - kazao je.

Latić napominje da će pobijediti i režim i vehabije, ali ističe da ga je pomalo strah, budući da se radi o kombinaciji mafije i desnice. 

Cijeli intervju možete pogledati OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.