BIH

Zeničani će praviti čimbur od 1.500 jaja

D. PAŠALIĆ

20.3.2018

Forum građana Zenice i ove godine organizira brojne sadržaje u okviru “Čimburijade”, tradicionalne manifestacije kojom građani Zenice dočekuju proljeće.

Prema riječima Faruka Kadrića u ime organizatora, i ovog 21. marta održat će se eko-regata, prvo kupanje u rijeci Bosni, brojni muzički sadržaji i izložba likovnih radova osnovaca pod nazivom “I stiže proljeće u moj grad”.

- Ukoliko to vremenski uvjeti dozvole, nastupit će i zenički paraglajderi. “Čimburijada” će tradicionalno započeti u osvit zore, kada se uz obale rijeke Bosne okupljaju družine - otkriva Kadrić.

Potom slijedi priprema neizostavnog čimbura, a ove godine pravit će se od 1.500 jaja. Održat će se tradicionalna eko-regata od Drivuše do Kamberovića polja, a prvi kupači u rijeci Bosni bit će Zijad Zahirović i Hamid Begovac.

- Da je zenička “Čimburijada” postala svjetski brend, potvrđuje odluka američkog meteorološkog portala da se ova manifestacija uvrsti u deset svjetskih događaja kojima se obilježava prvi dan proljeća - ističe Kadrić.

Svima onima koji se odluče doći na “Čimburijadu”, savjetuje da se toplije obuku i pripreme za prave zimske uvjete. Meteorolozi za sutra (srijeda) najavljuju snježne padavine, uz temperature do minus pet stepeni.


Turistička atrakcija

- Uveli smo sadržaje koji “Čimburijadi” daju urbani karakter. Naš cilj je registriranje i brendiranje “Čimburijade” kao turističke atrakcije, koja će širiti lijepu priču o našem gradu i izvan granica BiH - rekao je Faruk Kadrić, dugogodišnji član Foruma građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.