SAZNAJEMO

EU upoznata s problemima u BiH: Nepostojanje nadzora nad OSA-om brine i Brisel

Danijelson: Pratimo situaciju u vezi sa OSA-om

Piše: S. NUMANOVIĆ

20.3.2018

Evropska unija pomno prati stanje u oblasti javnih emitera u Bosni i Hercegovini, a upoznata je i s problemom nepostojanja parlamentarnog nadzora nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH. O tome će se zvanični Brisel još jednom izjasniti već narednog mjeseca, saznaje "Dnevni avaz".

Politički utjecaj

Kako nam je u ekskluzivnom razgovoru potvrdio Kristijan Danijelson (Christian Danielsson), generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske unije, Evropska komisija detaljno će tretirati i situaciju unutar sistema javnih emitera u BiH te u vezi sa OSA-om.

- Mi smo izrazili svoje stavove o rukovođenju javnih emitera, kao i o parlamentarnom nadzoru nad sigurnosnim agencijama općenito, u godišnjem Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini te ćemo se nastaviti o tome izjašnjavati i u predstojećem godišnjem izvještaju koji ćemo objaviti u aprilu - rekao je on.

Izvještaj je, kako saznajemo, u finalnoj fazi i planira se njegovo objavljivanje u prvoj polovini narednog mjeseca. U ranijim izvještajima EU je kritizirala nepostojanje Upravnog odbora Federalne televizije.

Tako je u izvještaju o stanju u BiH za 2016. godinu istaknuto i da je "zbog nepostojanja politički nezavisnog Upravnog odbora FTV i dalje otvoren za politički utjecaj".

Kriterij stručnosti

U istom dokumentu navedeno je da su osujećena nastojanja Federalnog parlamenta da promijeni zakon na osnovu kojeg bi potom bio izabran Upravni odbor. To je dovelo do toga, navodi se dalje, da entitetski zakon o javnom emiteru nije harmoniziran s državnim, kao i da nije došlo do depolitizacije procesa imenovanja Upravnog odbora, "koji treba biti popunjen po kriteriju stručnosti".

Kritike na račun FTV-a iznio i Stejt department 

Zanimljivo je da je sličnu kritiku na račun FTV-a iznio i Stejt department u svom izvještaju koji se tiče stanja medija u BiH. Analizirajući stanje ljudskih prava u BiH, Stejt department je, ocjenjujući medijske slobode i ponašanje javnih emitera, u tri posljednja izvještaja naveo da je FTV politički pristrasan i pod snažnom kontrolom vlasti. RTRS je, pak, ocijenjen kao produžena ruka režima u Banjoj Luci.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.