SJEDNICA

Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog izmjena Zakona o OSA-i

Fena/Avaz.ba

20.3.2018

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti.

Izmjene se odnose na implementaciju odluke Ustavnog suda BiH, koji je donio odluku da se pojedine odredbe tog zakona moraju izmijeniti.   

- Mi smo, u skladu s preporukama iz te odluke, primjedbe ugradili i danas je taj zakon prošao na Vijeću ministara i ide dalje u parlamentarnu proceduru - izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, Prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku nije bio na dnevnom redu sjednice.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je, govoreći o Prijedlogu tog zakona, kazao novinarima da je insistirao da pribave sva potrebna mišljenja i da Zakon o krivičnom postupku BiH, koji je itekako važan za pravni sistem BiH, bude uvršten na sjednicu Vijeća ministara BiH i ide u daljnju proceduru.

- Međutim, danas smo imali situaciju gdje ministri iz SDA nisu prihvatili da zakon bude uopće razmatran na sjednici Vijeća ministara. Nisam imao priliku da čujem jasne argumente zašto taj zakon nije dovoljno dobar, je li to zato što SDA već ima u parlamentarnoj proceduri zakon svoga kluba, ili su to neki drugi razlozi - kazao je ministar Grubeša.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio je apelaciju Borjane Krišto, aktuelne predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.

Tada je neustavnim proglašeno i više odredbi Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji nije razmatran na današnjoj sjednici zbog značajnih primjedbi koje su pristigle na ovaj nacrt zakona.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.